Naslovnica Info Press info Stabilna visoka podrška članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji

Stabilna visoka podrška članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji

Građani su zadržali visok stepen podrške članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji, pokazuju rezultati istraživanja koje je za potrebe Generalnog sekretarijata Vlade sprovela Agencija DeFacto u junu 2021, uz podrsku Evropske unije.

71,9% crnogorskih građana ima pozitivan stav o Evropskoj uniji, a 73,8% podržava članstvo svoje države u Evropskoj uniji dok je 23,6% protiv, što potvrđuje stabilan trend u odnosu na istraživanje iz novembra/decembra prošle godine.

Istraživanje pokazuje da bi, ukoliko bi sada bio raspisan referendum, čak 86,9% izašlih glasalo za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji.

“Od 2015. godine imamo podatke o stavovima građana prema EU i članstvu i vidimo stabilnu podršku, malo nižu od one iz prošle godine koja je bila rekordna”, kazala je Olivera Komar iz agencije DeFacto, predstavljajući izvještaj.

Ona je istakla da je, na otvoreno pitanje koji su glavni benefiti pristupanja EU, skoro polovina ispitanika kazala da je to bolji kvalitet života i bolji standard. Pored toga, kako je navela, asocijacije na ovo pitanje su i prilike za zapošljavanje, mogućnosti za putovanje, a tu su i podrška miru i bezbjednost koje su manje bile zastupljenje u decembru.

Istakla je da najveći broj građana prepoznaje i da je EU najveći donator Crnoj Gori, te da je na otvoreno pitanje, 42% građana dominantno odgovorilo da je to EU.

Kada je riječ o informisanju, Komar kaže da je 60% građana za sebe kaže da je dobro informisano, ali ističe da iz godine u godinu  ispitanici percipiraju proces kroz ono što njih lično interesuje, odnosno žele da vide sebe i svoje priče u procesu.

„Podrška od 73,8% i podatak da bi na referendumu 86,9% građana glasali pozitivno, je visok procenat koji pokazuje da postoji visoka mobilizacija i saglasnost da je evropska integracija jedan od prioriteta za građane Crne Gore“, kazala je Komar.

Da se Crna Gora kreće prema EU brzo, odnosno onoliko brzo koliko to okolnosti dozvoljavaju, smatra 56,9% ispitanih građana, dok 56,5% smatra da će naša država postati članica Unije do 2025. godine.

Građani prepoznaju i pomoć EU u suočavanju sa posljedicama koronavirusa, 40,6% ispitanika uvijek zna da je EU bila najveći donator tokom pandemije a 61,9% smatra da je odgovor Evropske unije na COVID-19 pandemiju u Crnoj Gori bio brz i dovoljan.

Komentarišući rezultate istraživanja, glavna pregovaračica, Zorka Kordić je kazala da je raduje što imamo konsolidaciju snažne podrške od ranije. Kako je istakla važno je da je ključni vanjskopolitički cilj  Crne Gore materijalizovan na ovaj način i da na kraju jula imamo afirmativne podatke koji šalju poruku da građani prepoznaju da je ovo ključni projekat Vlade .

“Plan cjelokupne administracije je da Crna Gora bude prva naredna članica EU i važno je da građani podržavaju ovo snažno opredjeljenje Vlade. To je ohrabrenje institucijama i pregovaračkoj strukturi da smo na pravom putu, da sigurnim koracima idemo ka ostvarenju ovog cilja”, kazala je glavna pregovaračica.

Kako je istakla, imamo visok stepen informisanosti građana o procesu i to želimo da nastavimo kao dobru praksu. Cijeli tim, uz podršku EU radi na tome da se proces afirmiše i približi građanima, posebno kroz rezličite projekte koji se realizuju iz  EU sredstava.

“Na krilima ovih brojki koje su reafirmisale ono što smo imali u decembru, imamo dodatni impuls za još fokusiraniji rad u narednom period kada treba da obezbijedimo unutrašnju spremnost za članstvo”, poručila je Kordić.

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori ambasadorka Oana Kristina Popa je istakla da je povjerenje koje crnogorski građani imaju u EU  ohrabrujuće i da su na njemu zahvalni. Kako je kazala, ono pokazuje uzajamno poštovanje i prijateljstvo koje smo izgradili prethodnih godina.

Podsjetila je na podršku koju je EU pružila Crnoj Gori tokom pandemije, što su građani i prepoznali ovim istraživanjem.

„Dozvolite mi da podsjetim da je od izbijanja zdravstvene krize, EU osigurala preko 55 miliona eura bespovratnih sredstava, kao i 60 miliona eura vrlo povoljnih zajmova, kako bi pomogla zdravstvenom sistemu, ekonomiji i očuvanju radnih mjesta“, kazala je ambasadorka.

Ona je poručila da visok stepen podrške pristupanju Crne Gore EU, daje veliki podstrek da nastavimo da naporno radimo na postizanju zajedničkog cilja – da Crna Gora što prije postane sljedeća članica evropske porodice.

„Moja poruka donosiocima odluka je sljedeća: građani iz godine u godinu šalju istu poruku – da je njihova budućnost u Evropskoj uniji. Ova poruka mora prevazići sve političke podjele i mora postati snažan motivacioni faktor da svi ostave po strani razlike i rade na zajedničkom cilju. Sada je vrijeme da se napravi iskorak, da se na riječima i djelu pokaže posvećenost evropskoj budućnosti Crne Gore. Ostaje da se uradi još puno toga. Potrebno je da zajedno predvodite društveno-ekonomski oporavak nakon kovida-19, unaprijedite reformsku agendu u oblasti vladavine prava i ojačate društvenu koheziju. Sa Evropskom unijom uz vas“, poručila je ambasadorka Popa.

DeFacto Consultancy je istraživanje uradila na reprezentativnom uzorku od 1004 ispitanika u periodu između 3. i 22. juna 2021. godine.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta me4eu, koji finansira Evropska unija.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Istraživanje javnog mnjenja „Stavovi građana o evropskim integracijama i procesu pristupanja Crne Gore članstvu u EU“ PREZENTACIJA

 

Saopštenja

Konferencija EUSAIR: Zajednički problemi traže zajednička rješenja

0
Zemlje članice Strategije EU za jadransko-jonski region (EUSAIR) dijele isto more, rijeke, povezane su planinskim masivima zato treba da se zajedno suočavaju sa problemima...

Nova struktura za pregovore o pristupanju EU za bolju dinamiku i kvalitet reformi

0
S ciljem unapređenja dinamike i kvaliteta reformi u okviru procesa pristupanja EU, Vlada je na današnjoj sjednici usvojila novu odluku o uspostavljanju strukture za...

Dvadeseti broj Biltena Ministarstva evropskih poslova

0
Dvadeseti broj Biltena o evropskoj integraciji predstaviće najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom drugog kvartala 2022. Bilten možete preuzeti ovdje. SEKTOR ZA INFORMISANJE...

Evropska integracija je mehanizam za dostizanje boljeg kvaliteta života građanki i građana

0
Bolji kvalitet života naših građanki i građana je ključni cilj ove Vlade, a proces evropske integracije i buduće članstvo u EU su najbolji mehanizam...

Lista predstavnika NVO koji su predloženi za člana/icu radnih grupa za 33 pregovaračka poglavlja

0
Na osnovu člana 8 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija...