Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Za napredak u pregovorima potreban konstruktivan dijalog svih parlamentarnih činilaca

Za napredak u pregovorima potreban konstruktivan dijalog svih parlamentarnih činilaca

„Raduje me činjenica da pregovarački proces sa EU nastavljamo da vodimo u partnerskoj, kontinuiranoj i efikasnoj saradnji sa Skupštinomčija je uloga od posebnog značaja za dalji napredak Crne Gore na njenom evropskom putu. U svjetlu primjene Nove metodologije, koja nas snažno usmjerava na jačanje demokratskih instituta, vladavinu prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala,  jasno je da je za napredak u pregovorima s EU krucijalna dalja reforma i jačanje kapaciteta u crnogorskom pravosuđu, koja može biti podstaknuta i ostvarena kroz konstruktivan dijalog svih parlamentarnih činilaca, partija čiji je zajednički imenitelj članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji“, kazala je glavna pregovaračica, Zorka Kordić na 20. sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i EU.

Ona je, u susret održavanju Međuvladine konferencije između Crne Gore i EU, sredinom decembra, naglasila kontinuitet usklađivanja Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i informisala članove POSP-a da je u duhu snaženja regionalne saradnje, Crna Gora juče bila domaćin prvom regionalnom panelu, kao doprinos Zapadnog Balkana debati o budućnosti Evrope.

Kordić je  članovima POSPa predstavila najznačajnije aktivnosti i rezultate na planu evropske integracije Crne Gore u periodu od juna tekuće godine.

Podsjetila je da je Vlada od juna mjeseca značajno i na inkluzivan način unaprijedila pregovaračku strukturu, koja sada broji preko 800 ljudi.

Pored donošenja 29 odluka o obrazovanju radnih grupa za vođenje pregovora, i finalizacije preostalih 4, naglasila je da je, u skladu s revidiranom Metodologijom pregovora, konstituisana nova Pregovaračka grupa s pregovaračima za klastere i obrazovana Komisija za evropske integracije.

Istakla je da su u Vladi predano radili na izradi Akcionog plana koji će adresirati ključne preporuke iz Izvještaja EK, sa posebnim fokusom na one koje će državne institucije realizovati do juna 2022. Kako je kazala, Akcioni plan će sadržati i niz preporuka zakonodavnoj i sudskoj vlasti, čija bi realizacija u narednih 6 mjeseci dovela do što bolje ocjene Evropske komisije u narednom Izvještaju sljedeće jeseni.

„U potpunosti smo svjesni da napredak postignut u svim poglavljima treba da bude praćen napretkom u vladavini prava, stoga ponavljam da je neophodno da sve tri grane vlasti ojačaju politički dijalog kada je u pitanju reforma pravosuđa, odnosno ključna imenovanja u pravosuđu i tužilaštvu, što znači da nam je potrebna značajnija reforma kompletnog tužilaštva i pravosuđa“, poručila je Kordić.

Ona je ukazala na ključna ekonomska dostignuća Vlade koja su proizvela pozitivne rezultate u oblasti fiskalne konsolidacije, inovacione politike i poslovnog okruženja, kao i na značaj reformskih programa „Evropa sad“ i „Crna Gora odmah” za podizanje životnog standarda stanovništva.

Kako je kazala, sve ove mjere će pokazati kapacitete i spremnost Crne Gore da ispuni kriterijume funkcionalne tržišne ekonomije koji uključuju dostizanje višeg nivoa ekonomskog upravljanja, posvećenost reformama, postizanje makroekonomske stabilnosti, stabilnosti cijena i održivosti javnih finansija. Ovo naročito imajući u vidu da su ekonomski kriterijumi sastavni dio temeljnih poglavlja u okviru prvog klastera.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Francusko predsjedavanje EU prilika da Crna Gora afirmiše svoj evropski put i unaprijedi rezultate

0
„Francusko predsjedavanje Savjetom EU je odlična prilika da Crna Gora afirmiše svoj evropski put i unaprijedi rezultate u procesu evropske integracije, naročito u vladavini...

Crna Gora iz EU fondova dobila oko 500 miliona eura

0
Crna Gora je, od početka pregovora sa Evropskom unijom, iz evropskih fondova povukla oko 500 miliona eura, kazala je u emisiji “Takulin” Gradske TV...

Evropska komisija -strateški partner i saveznik Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji

0
„Apsolutni prioritet u pristupnim aktivnostima ostaju ispunjenje preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 i realizacija Akcionog plana za adresiranje ključnih preporuka EK. U...

POZIV NA ONLINE KONSULTACIJE POVODOM IZRADE PPCG 2022-2023

0
Kancelarija za evropske integracije organizuje u ponedjeljak, 24. januara 2022. godine, s početkom u 10:00 sati, online konsultacije povodom izrade Nacrta programa pristupanja Crne Gore...

Osamnaesti broj biltena Kancelarije za evropske integracije

0
Osamnaesti broj Biltena Kancelarije za evropske integracije predstaviće najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom četvrtogkvartala 2021. Bilten možete preuzeti ovdje. SEKTOR ZA INFORMISANJE...