Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Za napredak u pregovorima potreban konstruktivan dijalog svih parlamentarnih činilaca

Za napredak u pregovorima potreban konstruktivan dijalog svih parlamentarnih činilaca

„Raduje me činjenica da pregovarački proces sa EU nastavljamo da vodimo u partnerskoj, kontinuiranoj i efikasnoj saradnji sa Skupštinomčija je uloga od posebnog značaja za dalji napredak Crne Gore na njenom evropskom putu. U svjetlu primjene Nove metodologije, koja nas snažno usmjerava na jačanje demokratskih instituta, vladavinu prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala,  jasno je da je za napredak u pregovorima s EU krucijalna dalja reforma i jačanje kapaciteta u crnogorskom pravosuđu, koja može biti podstaknuta i ostvarena kroz konstruktivan dijalog svih parlamentarnih činilaca, partija čiji je zajednički imenitelj članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji“, kazala je glavna pregovaračica, Zorka Kordić na 20. sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i EU.

Ona je, u susret održavanju Međuvladine konferencije između Crne Gore i EU, sredinom decembra, naglasila kontinuitet usklađivanja Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i informisala članove POSP-a da je u duhu snaženja regionalne saradnje, Crna Gora juče bila domaćin prvom regionalnom panelu, kao doprinos Zapadnog Balkana debati o budućnosti Evrope.

Kordić je  članovima POSPa predstavila najznačajnije aktivnosti i rezultate na planu evropske integracije Crne Gore u periodu od juna tekuće godine.

Podsjetila je da je Vlada od juna mjeseca značajno i na inkluzivan način unaprijedila pregovaračku strukturu, koja sada broji preko 800 ljudi.

Pored donošenja 29 odluka o obrazovanju radnih grupa za vođenje pregovora, i finalizacije preostalih 4, naglasila je da je, u skladu s revidiranom Metodologijom pregovora, konstituisana nova Pregovaračka grupa s pregovaračima za klastere i obrazovana Komisija za evropske integracije.

Istakla je da su u Vladi predano radili na izradi Akcionog plana koji će adresirati ključne preporuke iz Izvještaja EK, sa posebnim fokusom na one koje će državne institucije realizovati do juna 2022. Kako je kazala, Akcioni plan će sadržati i niz preporuka zakonodavnoj i sudskoj vlasti, čija bi realizacija u narednih 6 mjeseci dovela do što bolje ocjene Evropske komisije u narednom Izvještaju sljedeće jeseni.

„U potpunosti smo svjesni da napredak postignut u svim poglavljima treba da bude praćen napretkom u vladavini prava, stoga ponavljam da je neophodno da sve tri grane vlasti ojačaju politički dijalog kada je u pitanju reforma pravosuđa, odnosno ključna imenovanja u pravosuđu i tužilaštvu, što znači da nam je potrebna značajnija reforma kompletnog tužilaštva i pravosuđa“, poručila je Kordić.

Ona je ukazala na ključna ekonomska dostignuća Vlade koja su proizvela pozitivne rezultate u oblasti fiskalne konsolidacije, inovacione politike i poslovnog okruženja, kao i na značaj reformskih programa „Evropa sad“ i „Crna Gora odmah” za podizanje životnog standarda stanovništva.

Kako je kazala, sve ove mjere će pokazati kapacitete i spremnost Crne Gore da ispuni kriterijume funkcionalne tržišne ekonomije koji uključuju dostizanje višeg nivoa ekonomskog upravljanja, posvećenost reformama, postizanje makroekonomske stabilnosti, stabilnosti cijena i održivosti javnih finansija. Ovo naročito imajući u vidu da su ekonomski kriterijumi sastavni dio temeljnih poglavlja u okviru prvog klastera.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Gorčević sa Dvoržakom: Želimo Crnu Goru što prije u EU

0
„Crna Gora je u prethodna tri mjeseca potvrdila da je i najkompleksnije reforme moguće ispuniti, kada za to postoji odlučnost i posvećen rad. Želimo...

Prevođenje evropskog zakonodavstva najveći prevodilačko-pravni poduhvat u crnogorskoj istoriji

0
Novi zamajac koji je dobila evropska integracija Crne Gore ponovo je u fokus stavio i proces pripreme crnogorske verzije pravne tekovine Evropske unije, korpusa...

Gorčević sa Dimitrovim: Ukoliko nastavi započetom dinamikom Crna Gora može da postane sledeća članica...

0
„Prevazilaženje najvećih izazova i sprovođenje nakompleksnijih reformi u oblasti vladavine prava su prioritet ove Vlade, što potvrđujemo konkretnim rezultatima. Imenovanja u pavosuđu su bila...

Zenović: Realna očekivanja da Crna Gora 2028. bude članica EU

0
Crna Gora sada ima povoljnu političku i geostratešku dinamiku da bude prva naredna članica Evropske unije i to treba treba iskoristiti, istakao je glavni...

Gorčević sa Žugićem: Drago mi je da se Žabljak vrijedno priprema za članstvo u...

0
“Drago mi je što sam se danas na Žabljaku uvjerila da se ova opština vrijedno priprema za buduće članstvo u EU, kako kroz jačanje...