Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Zaštita konkurencije ključna za unapređenje ekonomije

Zaštita konkurencije ključna za unapređenje ekonomije

„Napredak konstatovan u Izvještaju o Crnoj Gori za 2021. dobra je osnova za ključni iskorak na planu sprovođenja zakonodavnog okvira u izazovnoj oblasti konkurencije“, kazala je generalna direktorica za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomskog razvoja i šefica Radne grupe za poglavlje 8. Konkurencija, Jasna Vujović.

Danas je održana sjednica Radne grupe za to poglavlje na kojoj su razmatrani Akcioni plan za adresiranje ključnih preporuka iz Izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori za 2021. godinu, Mapa puta za poglavlje 8, kao i tekuća pitanja koja se tiču predmetne oblasti.

Vujović je istakla da zaštita konkurencije predstavlja jednu od ključnih politika na nivou EU jer njeno efikasno sprovođenje doprinosi unapređenju ekonomije, razvoju i rastu broja privrednih društava, unapređenju ulaganja u istraživanje i razvoj novih proizvoda, privlačenju novih investicija, kao i povećanju proizvodnje i izvoza.

Ona je istakla da će posebna pažnja biti posvećena slučajevima državne pomoći koji se nalaze u centru pažnje kolega iz EK i crnogorske javnosti kako bi, u skladu sa zakonskim okvirom i praksom EU, Crna Gora pravovremeno odgovorila na izazove koji proističu iz ovih zahtjevnih slučajeva.

Članovi Radne grupe su razmotrili predstojeće obaveze i dogovorili pripremu Mape puta kojom će biti definisane sve aktivnosti koje je neophodno implementirati kako bi ispunili preostale zahtjeve EK u ovoj oblasti.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...