Naslovnica Info Press info Završena ekspertska misija na temu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala  

Završena ekspertska misija na temu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala  

Završnim sastankom okončana je misija Evropske komisije na temu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije koja će omogućiti sveobuhvatnu procjenu dosadašnjeg napretka Crne Gore u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Misija koja je organizovana u saradnji s Ministarstvom evropskih poslova, Ministarstvom pravde, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Upravom policije, sudstvom i tužilaštvom, od posebnog je značaja u kontekstu pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji u poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava i poglavlju 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost.

U okviru misije, nezavisni eksperti iz Belgije, Njemačke, Italije i Austrije imali su priliku da razmijene mišljenja s predstavnicima Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, sudstva i Državnog tužilaštva.

Zatvarajući misiju, državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova, Aleksandar Mašković je izrazio uvjerenje da će ova misija značajno doprinijeti unapređenju stanja i otklanjanju uočenih nedostataka u funkcionisanju sistema na polju vladavine prava.

„Izvještaj eksperata s predmetne misije za Crnu Goru ima naročitu važnost, imajući u vidu značaj teme koju ona tretira u kontekstu sveukupnih reformskih aktivnosti u oblasti vladavine prava, kao ključnom elementu procesa pristupnih pregovora Crne Gore s Evropskom unijom“, kazao je Mašković.

On je istakao da predmetna misija utiče i na procjenu napretka na planu pojedinih privremenih mjerila u okviru poglavlja 23 i 24, pogotovo onih koja obuhvataju unapređenje bilansa rezultata na polju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, i s tim u vezi iskazao optimizam da ćemo se, kroz realizaciju konkretnih preporuka nezavisnih eksperata, približiti dobijanju završnih mjerila i finalnoj fazi pregovora u domenu vladavine prava.

Šef jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu Evropske komisije za poširenje Majkl Miler zahvalio je crnogorskim državnim organima na gostprimstvu ukazanom ekspertskoj misiji.

„Ova misija će dati važnu ocjenu o napretku Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ohrabrujemo nadležne organe da ostvare dodatni napredak u ovoj ključnoj oblasti vladavine prava, uključujući i na osnovu preporuka koje budu rezultat ove ekspertske misije. Nastavićemo da pomažemo i podržavamo nadležne organe i očekujemo da vidimo vidljive rezultate koji će omogućiti Crnoj Gori da napreduje na putu ka EU,“ saopštio je Miler.

Šefovi radnih grupa za pregovaračka poglavlja 23 i 24, Bojan Božović Majda Adžović su istakli da će se sve preporuke detaljno analizirati, te da su predstavnici institucija svjesni da je najveći broj nedostataka na koje su eksperti ukazali nešto čega smo i sami svjesni i da će raditi na tome da iste budu adresirane u što je moguće skorijem roku.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Odobreno prvih 9 projekata u okviru Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – BiH –...

0
Na sastanku Odbora za nadgledanje Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027, održanom 16. februara 2024. godine, odobreno...

Sjutra trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije

0
Trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije održaće se u srijedu, 21. februara 2024. godine u Podgorici, u hibridnom...

Gorčević sa Trokazom: Podrška francuske evropskoj integraciji Crne Gore

0
Crna Gora ima nedvosmislenu i jasnu podršku Francuske kada je u pitanju evropska integracija, što pokazuje i činjenica da je ova država imenovala specijalnog...

0
Čime se bavite? Osnovne i postdiplomske specijalističke studije na Biotehničkom fakultetu završila sam prosječnom ocjenom „A“, u Podgorici 2014. godine. Magistarski rad odbranila sam...

Crna Gora primljena u Evropski ekonomski socijalni komitet

0
Crna Gora je primljena u Evropski ekonomski socijalni komitet (EESC), koji predstavlja prvu instituciju Evropske unije koja je otvorila svoja vrata i zemljama kandidatima....