Naslovnica Info Press info Zenović za RTCG: Dijalogom do dogovora između Crne Gore i Hrvatske

Zenović za RTCG: Dijalogom do dogovora između Crne Gore i Hrvatske

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom Unijom Predrag Zenović kazao je da vjeruje da će dijalog biti rješenje trenutnih nesuglasica koje postoje između Crne Gore i Hrvatske.

“Uvjeren sam, kako u dobronamjernost ministra odbrane Crne Gore Dragana Krapovića, ove Vlade, tako i u podršku koju Hrvatska pruža Crnoj Gori na evropskom putu”, kazao je Zenović tokom gostovanja u Dnevniku TVCG.

Naglasio je da je siguran da postoji opravdano uvjerenje da Crna Gora zaista jeste lider evropskih integracija.

“Crna Gora pregovara sa Evropskom unijom u jednom formatu koji je nasloženiji u istoriji evropskih integracija, i u takvim okvirima je lider”, kazao je Zenović.

Zenović je kazao da postoji optimizam da Crna Gora u mandatu ove Vlade dođe do interne spremnosti za evropske integracije.

“Postoje određeni problemi koji su bili u jednoj političkoj konstituciji Crne Gore u prethodnom periodu, ali upravo su se rješavanjem institucionalne krize važnim imenovanjima u pravosuđu i političkom dinamikom koja postoji između Vlade i Skupštine, sve su se ti problemi riješili i postoji optimizam da Crna Gora ovom dinamikom, u mandatu ove Vlade, može doći do interne spremnosti za integracije”, poručio je Zenović.

Komentarišući mogućnost skorog zatvaranja pojedinih poglavlja nakon ispunjavanja mjerila u dijelu koji se odnosi na vladavinu prava, Zenović je napomenuo da nova revidirana metodologija predviđa da bez ispunjavanja mjerila u okviru 23 i 24 nije moguće pristupiti zatvaranju drugih poglavlja.

“Onog trenutka kada bi se, ono što je temelj i baza, a to je vladavina prava i ono što predviđa nova metodologija, bilo ispunjeno, tada bi Crna Gora vrlo brzo krenula u proces zatvaranja poglavlja, i konačno zatvaranja klastera što predviđa nova metodologija, najvjerovatnije to bi bio Klaster 2”, kazao je Zenović.

Zenović je naglasio da bi izbor VDT-a značio puno za evropski put Crne Gore.

“Budući da će to u tom punom kapacitetu i mandatu biti tako važna uloga u tužilačko-pravosudnom sistemu jedne države, to znači i korak naprijed i u poglavljima 23 i 24, i zaista vjerujem da će naši evropski partneri vidjeti to kao važan iskorak i kao jasnu opredijeljenost Crne Gore da se vrati na evropski kolosjek”, istakao je Zenović.

PORTAL RTCG

Saopštenja

Evropski dan na Žabljaku

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 26. februara 2024. godine u radnoj posjeti  Žabljaku. Posjeta je dio projekta EU4ME - Podrška...

Podrška Švedske da Crna Gora bude sljedeća članica EU

0
Crna Gora je u kratkom vremenskom periodu pokazala značajne rezultate koji mogu ubrzati njen evropski put, a Švedska će nastaviti da podržava Crnu Goru...

EUSAIR: Započeto sprovođenje tri strateška projekta

0
U Zagrebu je 21. februara održana konferencija u okviru Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), na kojoj je ozvaničen početak sprovođenja tri strateška...

Gorčević i Miler: pred Crnom Gorom šansa da postane sljedeća članica EU

0
“Osim imenovanja u pravosuđu, svjesni smo da je neophodno završiti preostale reformske procese u oblasti pravosuđa, dodatno se posvetiti konsolidaciji rezultata u oblasti borbe...

Gorčević na Odboru za SSP: prioritet Vlade da ubrza reforme i osigura članstvo u...

0
„Apsolutni prioritet ove Vlade je da ubrza reforme i osigura članstvo Crne Gore u EU. To je naše strateško opredjeljenje zato što želimo da...