Naslovnica Info Press info Gorčević na Odboru za SSP: prioritet Vlade da ubrza reforme i osigura...

Gorčević na Odboru za SSP: prioritet Vlade da ubrza reforme i osigura članstvo u EU

„Apsolutni prioritet ove Vlade je da ubrza reforme i osigura članstvo Crne Gore u EU. To je naše strateško opredjeljenje zato što želimo da svakodnevni dio našeg života budu vladavina prava, dugoročna ekonomska i politička stabilnost i sloboda izražavanja. Zato je naš cilj da okončamo pregovarački proces do kraja mandata Vlade“, istakla je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na trinaestom sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije.

Na današnjem sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, razmotrene su aktivnosti i rezultati po svim oblastima koje obuhvataju 7 sektorskih pododbora i Posebnu radnu grupu za reformu javne uprave.

Sastanak su otvorili ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, a u ime Evropske komisije, direktorica za Zapadni Balkan Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju Valentina Superti, a kopredsjedavali glavni pregovarač Predrag Zenović i šef Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom Direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju Majkl Miler.

Ministarka Gorčević je kazala da Crna Gora, uporedo sa intenziviranom dinamikom aktivnosti koje imaju za cilj što skorije ispunjenje preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, radi na zaokruživanju svih obaveza iz drugih pregovaračkih poglavlja, kao i na ispunjenju ostalih završnih mjerila koje će biti konkretizovane kroz izradu Mape puta za zatvaranje svih poglavlja.

Ona je kazala da je Vlada u prethodnom periodu radila na unapređenja životnog standarda građana. „Podsjetiću da smo u kratkom roku usvojili rebalans budžeta za 2023. godinu, kao i budžet za 2024, kako bismo obezbijedili stabilnost u izmirivanju svih obaveza države, ali i podstakli rast životnog standarda najstarije populacije. Povećali smo kapitalni budžet za 40 miliona u odnosu na prošlu godinu i usmjerili se ka racionalizaciji neproduktivne potrošnje i razvoju sjevera. Obezbijedili smo stabilnost cijena i intenzivno radili na zakonskom okviru u smjeru ubrzanog ekonomskog rasta i razvoja“, kazala je ministarka Gorčević.

Ona je podsjetila da je Crna Gora uspješno sprovela popis stanovništva, kao vrlo kompleksnog procesa, gdje je demonstrirana institucionalna i građanska zrelost i odgovornost.

Direktorica za Zapadni Balkan Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju Valentina Superti je kazala da je proširenje EU ponovo na dnevnom redu i da je važno da Crna Gora iskoristi ovu priliku i održi zamah.

„Pozdravljam korake koji su već preduzeti u prvim mjesecima novog parlamenta i Vlade i želim da naglasim potrebu da Crna Gora nastavi da gradi konsenzus o reformama vezanim za EU i da preduzme konkretne korake za njihovo unapređenje“, kazala je Superti.

Ona je podsjetila da ukupan napredak u pristupnim pregovorima zavisi od napretka u oblasti vladavine prava, te da nijedno poglavlje neće biti privremeno zatvoreno prije nego što se ispune privremena mjerila u poglavljima 23 i 24.

„U tom smislu, Crna Gora treba dodatno da intenzivira napore na rješavanju otvorenih pitanja u ovim poglavljima, uključujući kritične oblasti reforme pravosuđa, slobode izražavanja i slobode medija, kao i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Primjena usvojenih reformi i zakonodavstva ostaje ključna, posebno u ovoj fazi procesa pristupanja“, poručila je Superti.

Ona je ukazala i na važnost reforme javne uprave i ekonomskog upravljanja, kao i ekonomskog razvoja i konkurentnosti. U tom kontekstu je podsjetila na mogućnosti za ubrzanu integraciju u Jedinstveno tržište EU, i ukazala na značaj podrške EK kroz  Plana rasta i Instrument za reformu i rast koji su namijenjeni za države Zapadnog Balkana.

Predstavnici EK i Crne Gore su na današnjem sastanku razmatrali ostvarene rezultate i dalje obaveze u oblastima Političkih kriterijuma i reforme javne uprave; Pravde, slobode i bezbjednosti; Ekonomskog upravljanja, finansijskih pitanja i statistike; Unutrašnjeg tržišta i konkurencije; Trgovine, industrije, carina i poreza; Transporta, životne sredine, energetike i regionalnog razvoja; Poljoprivrede i ribarstva; Inovacija, ljudskih resursa, informatičkog društva i socijalne politike; Finansijske podrške EU.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske...

0
“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo...

Završna proslava u okviru „Evropskog đira“ u Pljevljima 17. maja

0
Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope, završiće se u Pljevljima 17. maja raznovrsnim programom kojim će se istaknuti kulturna...

Evropski đir u Petnjici: Dijelimo viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice...

0
Dijelimo zajedničku viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice Evropske unije. Bogatim i raznovrsnim programom u Divan bašti, kojim su dominirala djeca,...