Naslovnica Info Press info Gorčević na Odboru za SSP: prioritet Vlade da ubrza reforme i osigura...

Gorčević na Odboru za SSP: prioritet Vlade da ubrza reforme i osigura članstvo u EU

„Apsolutni prioritet ove Vlade je da ubrza reforme i osigura članstvo Crne Gore u EU. To je naše strateško opredjeljenje zato što želimo da svakodnevni dio našeg života budu vladavina prava, dugoročna ekonomska i politička stabilnost i sloboda izražavanja. Zato je naš cilj da okončamo pregovarački proces do kraja mandata Vlade“, istakla je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na trinaestom sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije.

Na današnjem sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, razmotrene su aktivnosti i rezultati po svim oblastima koje obuhvataju 7 sektorskih pododbora i Posebnu radnu grupu za reformu javne uprave.

Sastanak su otvorili ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, a u ime Evropske komisije, direktorica za Zapadni Balkan Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju Valentina Superti, a kopredsjedavali glavni pregovarač Predrag Zenović i šef Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom Direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju Majkl Miler.

Ministarka Gorčević je kazala da Crna Gora, uporedo sa intenziviranom dinamikom aktivnosti koje imaju za cilj što skorije ispunjenje preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, radi na zaokruživanju svih obaveza iz drugih pregovaračkih poglavlja, kao i na ispunjenju ostalih završnih mjerila koje će biti konkretizovane kroz izradu Mape puta za zatvaranje svih poglavlja.

Ona je kazala da je Vlada u prethodnom periodu radila na unapređenja životnog standarda građana. „Podsjetiću da smo u kratkom roku usvojili rebalans budžeta za 2023. godinu, kao i budžet za 2024, kako bismo obezbijedili stabilnost u izmirivanju svih obaveza države, ali i podstakli rast životnog standarda najstarije populacije. Povećali smo kapitalni budžet za 40 miliona u odnosu na prošlu godinu i usmjerili se ka racionalizaciji neproduktivne potrošnje i razvoju sjevera. Obezbijedili smo stabilnost cijena i intenzivno radili na zakonskom okviru u smjeru ubrzanog ekonomskog rasta i razvoja“, kazala je ministarka Gorčević.

Ona je podsjetila da je Crna Gora uspješno sprovela popis stanovništva, kao vrlo kompleksnog procesa, gdje je demonstrirana institucionalna i građanska zrelost i odgovornost.

Direktorica za Zapadni Balkan Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju Valentina Superti je kazala da je proširenje EU ponovo na dnevnom redu i da je važno da Crna Gora iskoristi ovu priliku i održi zamah.

„Pozdravljam korake koji su već preduzeti u prvim mjesecima novog parlamenta i Vlade i želim da naglasim potrebu da Crna Gora nastavi da gradi konsenzus o reformama vezanim za EU i da preduzme konkretne korake za njihovo unapređenje“, kazala je Superti.

Ona je podsjetila da ukupan napredak u pristupnim pregovorima zavisi od napretka u oblasti vladavine prava, te da nijedno poglavlje neće biti privremeno zatvoreno prije nego što se ispune privremena mjerila u poglavljima 23 i 24.

„U tom smislu, Crna Gora treba dodatno da intenzivira napore na rješavanju otvorenih pitanja u ovim poglavljima, uključujući kritične oblasti reforme pravosuđa, slobode izražavanja i slobode medija, kao i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Primjena usvojenih reformi i zakonodavstva ostaje ključna, posebno u ovoj fazi procesa pristupanja“, poručila je Superti.

Ona je ukazala i na važnost reforme javne uprave i ekonomskog upravljanja, kao i ekonomskog razvoja i konkurentnosti. U tom kontekstu je podsjetila na mogućnosti za ubrzanu integraciju u Jedinstveno tržište EU, i ukazala na značaj podrške EK kroz  Plana rasta i Instrument za reformu i rast koji su namijenjeni za države Zapadnog Balkana.

Predstavnici EK i Crne Gore su na današnjem sastanku razmatrali ostvarene rezultate i dalje obaveze u oblastima Političkih kriterijuma i reforme javne uprave; Pravde, slobode i bezbjednosti; Ekonomskog upravljanja, finansijskih pitanja i statistike; Unutrašnjeg tržišta i konkurencije; Trgovine, industrije, carina i poreza; Transporta, životne sredine, energetike i regionalnog razvoja; Poljoprivrede i ribarstva; Inovacija, ljudskih resursa, informatičkog društva i socijalne politike; Finansijske podrške EU.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Ministarstvo evropskih poslova uspostavlja saradnju sa filološkim fakultetima na pripremi nacionalne verzije evropskog zakonodavstva

0
Priprema nacionalne verzije evropskog zakonodavstva je preduslov za članstvo u Evropskoj uniji i jedan od najzahtjevnijih pravno-prevodilačkih projekata koji država kandidat mora sprovesti prije...

Gorčević u Petnjici i Beranama: Bićemo glas svih opština na putu ka EU

0
„Iako ulazimo u završnu fazu pregovaračkog procesa, pred nama je još dosta posla na sprovođenju zahtjevnih reformi. Ministarstvo evropskih poslova će biti podrška opštinama,...

Pljevlja obilježavaju Dan planete Zemlje u okviru projekta “EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje”

0
U okviru projekta ,,EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje“, Opština Pljevlja planira da u sklopu aktivnosti podržanih projektom obilježi 22. april -  Dan planete Zemlje. Dan planete Zemlje obilježava...

Zenović – Miler: Dovršiti aktivnosti za IBAR, a onda zatvoriti spremna poglavlja

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović se tokom posjete Briselu sastao sa šefom Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu...

Evropski dan u Petnjici i Beranama

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 22. aprila 2024. godine u radnoj posjeti  opštinama Petnjica i Berane. Posjeta je dio projekta...