Naslovnica Info Press info Gorčević sa Zakariom: Podrška EBRD-a u sprovođenju razvojnih projekata

Gorčević sa Zakariom: Podrška EBRD-a u sprovođenju razvojnih projekata

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević primila je danas šefa kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Crnoj Gori Remona Zakariu.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i podrškom EBRD-a u velikom broju oblasti, s ciljem daljeg ekonomskog razvoja Crne Gore i ubrzanja integracije u EU.

Ministarka Gorčević je kazala da podrška EBRD-a, koja se ogleda u realizaciji značajnih razvojnih projekata, doprinosi ispunjenju ciljeva Berlinskog procesa i napretku Crne Gore i država regiona na putu prema EU.

„Vlada Crne Gore je odlučna da, uz podršku i EU i međunarodnih partnera  radi na stvaranju konkurentne ekonomije bazirane na principima održivog razvoja, unapređenju infrastrukture, jačanju malog i srednjeg biznisa i razvoju poljoprivredne proizvodnje. Čvrsto sam uvjerena da, uz podršku sredstava koja će biti opredijeljena u okviru instrumenta EU Plan rasta za Zapadni Balkan, kao i uz nove infrastrukturne projektne Zapadnobalkanskog investicionog okvira na kojima bi EBRD bio partner, Crna Gora može uspješno sprovesti sve reforme i ostvariti značajan ekonomski i ukupni napredak“, kazala je ministarka Gorčević.

Ministarka je istakla da izgradnja dionice autoputa Bar- Boljare, dio Mateševo – Andrijevica gdje je EBRD pouzdan partner, predstavlja prioritet Vlade.

Šef Kancelarije EBRDa Zakaria je kazao da će ta institucija nastaviti da podržava Crnu Goru i ostale države regiona u oblastima koje su važne za ekonomski napredak, prvenstveno u sprovođenju kapitalnih infrastrukturnih projekata od regionalnog značaja, te jačanju konkurentnosti privatnog sektora i ubranju tranzicije na zelenu energiju.

„EBRD je do sada u Crnoj Gori investirao 801 miliona EUR kroz 85 projekta. Nastavićemo da radimo sa vama i podržavamo vas, kako biste iskoristili odlične potencijale koje vaša država posjeduje u više oblasti, ubrzali ekonomski razvoj i ispunili sve uslove za članstvo u EU“, kazao je Zakaria.

On je istakao potrebu za unapređenjem koordinacije i saradnje sa ostalim ministarstvima s ciljem maksimalnog korišćenja dostupnih EU sredstava.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...

Održan info dan projekta EmBRACE: Prilika za saradnju preduzeća iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine...

0
U Podgorici je održan info dan povodom predstavljanja projekta EmBRACE (Enhancing MSEs sustainaBle gRowth And CompEtitiveness) usmjerenog na podsticanje saradnje mikro i malih preduzeća...