Naslovnica Info Press info Gorčević sa Zakariom: Podrška EBRD-a u sprovođenju razvojnih projekata

Gorčević sa Zakariom: Podrška EBRD-a u sprovođenju razvojnih projekata

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević primila je danas šefa kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Crnoj Gori Remona Zakariu.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i podrškom EBRD-a u velikom broju oblasti, s ciljem daljeg ekonomskog razvoja Crne Gore i ubrzanja integracije u EU.

Ministarka Gorčević je kazala da podrška EBRD-a, koja se ogleda u realizaciji značajnih razvojnih projekata, doprinosi ispunjenju ciljeva Berlinskog procesa i napretku Crne Gore i država regiona na putu prema EU.

„Vlada Crne Gore je odlučna da, uz podršku i EU i međunarodnih partnera  radi na stvaranju konkurentne ekonomije bazirane na principima održivog razvoja, unapređenju infrastrukture, jačanju malog i srednjeg biznisa i razvoju poljoprivredne proizvodnje. Čvrsto sam uvjerena da, uz podršku sredstava koja će biti opredijeljena u okviru instrumenta EU Plan rasta za Zapadni Balkan, kao i uz nove infrastrukturne projektne Zapadnobalkanskog investicionog okvira na kojima bi EBRD bio partner, Crna Gora može uspješno sprovesti sve reforme i ostvariti značajan ekonomski i ukupni napredak“, kazala je ministarka Gorčević.

Ministarka je istakla da izgradnja dionice autoputa Bar- Boljare, dio Mateševo – Andrijevica gdje je EBRD pouzdan partner, predstavlja prioritet Vlade.

Šef Kancelarije EBRDa Zakaria je kazao da će ta institucija nastaviti da podržava Crnu Goru i ostale države regiona u oblastima koje su važne za ekonomski napredak, prvenstveno u sprovođenju kapitalnih infrastrukturnih projekata od regionalnog značaja, te jačanju konkurentnosti privatnog sektora i ubranju tranzicije na zelenu energiju.

„EBRD je do sada u Crnoj Gori investirao 801 miliona EUR kroz 85 projekta. Nastavićemo da radimo sa vama i podržavamo vas, kako biste iskoristili odlične potencijale koje vaša država posjeduje u više oblasti, ubrzali ekonomski razvoj i ispunili sve uslove za članstvo u EU“, kazao je Zakaria.

On je istakao potrebu za unapređenjem koordinacije i saradnje sa ostalim ministarstvima s ciljem maksimalnog korišćenja dostupnih EU sredstava.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Zenović: Apsolutni prioritet je da ubrzamo reforme i ispunimo uslove za članstvo Crne Gore...

0
„Apsolutni prioritet Crne Gore je da ubrza reforme i u što skorijem roku ispuni sve neophodne uslove za punopravno članstvo u Evropskoj uniji“, poručio...

Gorčević sa Varheljijem: Rezultati su najbolja potvrda odlučnosti Vlade da ispuni evropsku agendu

0
Rezultati koje je Crna Gora ostvarila u kratkom vremenskom periodu, najbolja su potvrda odlučnosti Vlade da do kraja svog mandata ispuni evropsku agendu i...

Gorčević sa Dvoržakom: Želimo Crnu Goru što prije u EU

0
„Crna Gora je u prethodna tri mjeseca potvrdila da je i najkompleksnije reforme moguće ispuniti, kada za to postoji odlučnost i posvećen rad. Želimo...

Prevođenje evropskog zakonodavstva najveći prevodilačko-pravni poduhvat u crnogorskoj istoriji

0
Novi zamajac koji je dobila evropska integracija Crne Gore ponovo je u fokus stavio i proces pripreme crnogorske verzije pravne tekovine Evropske unije, korpusa...

Gorčević sa Dimitrovim: Ukoliko nastavi započetom dinamikom Crna Gora može da postane sledeća članica...

0
„Prevazilaženje najvećih izazova i sprovođenje nakompleksnijih reformi u oblasti vladavine prava su prioritet ove Vlade, što potvrđujemo konkretnim rezultatima. Imenovanja u pavosuđu su bila...