Naslovnica Info Intervjui GORČEVIĆ ZA STANDARD: Vrijeme je da pokažemo da smo država odlučna da...

GORČEVIĆ ZA STANDARD: Vrijeme je da pokažemo da smo država odlučna da dovrši put u EU, više nema mjesta deklarativnoj podršci niti simuliranja reformi

Prioritet svih prioriteta, posebno na polju vladavine prava je priprema i realizacija Akcionog plana za ispunjavanje preporuka iz posljednjeg Izvještaja EK, kaže u razgovoru za portal Standard ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, koja ističe da ukoliko želimo da u 2024. godini, dobijemo završna mjerila za poglavlja 23 i 24, onda je jasno da u narednih pola godine u fokusu rada svih institucija mora biti dovršetak posla i prevazilaženje izazova koji su konstatovani u Izvještaju EKako kaže ministarka Gorčević, Ministarstvo evropskih poslova očekuje mnogo posla u narednom periodu. Prioriteti i planovi će biti usmjereni u 3 ključna pravca:

“Prvi je usmjeren na ubrzanje reformi u svim oblastima, a posebno u dijelu vladavine prava. U toj oblasti nas očekuje priprema i realizacija Akcionog plana za ispunjavanje preporuka iz posljednjeg izvještaja EK. To je prioritet svih prioriteta, posebno na polju vladavine prava. Ukoliko želimo da u 2024. godini, dobijemo završna mjerila za poglavlja 23 i 24, onda je jasno da u narednih pola godine u fokusu rada svih institucija mora biti dovršetak posla i prevazilaženje izazova koji su konstatovani u Izvještaju EK”, kaže Gorčević.

Ona navodi da će paralelno sa tim, raditi na jačanju pregovaračke strukture i snaženju administrativnih kapaciteta neohodnih da ovaj proces kvalitetno iznesu do kraja.

“Drugi važan segment našeg rada odnosi se na nastavak uspješnog privlačenja sredstava iz EU fondova, posebno u dijelu finalizacije i kasnije sprovođenja Reformske agende za dobijanje sredstava iz Plana rasta za Zapadni Balkan. Takođe, u tom dijelu ćemo nastaviti rad na jačanju kapaciteta za pisanje i sprovođenje projekata, što je preduslov za dobijanje EU projekata”, objašnjava ona i dodaje da se treći pravac tiče uvezivanja i umrežavanja sa svim segmentima društva, lokalnim samoupravama, civilnim sektorom, akademskom i poslovnom zajednicom u promociji evropskih standarda i vrijednosti, informisanju građanki i građana o evropskoj integraciji i njihovom uključivanju u proces.

Ministarka Gorčević kaže da se period stagnacije CG na putu u EU ne može vezati samo za posljednje tri godine.

“Sjetićete se da se još 2019. godine, u nekim krugovima, spominjala klauzula balansa. Ali moja namjera nije da lamentiram nad onim što se dešavalo u prethodnom periodu. Cijenim da je sada najbitnije zagledati se u budućnost, te raditi i ostvarivati rezultate”, navodi Gorčević.

Prema njenim riječima treba maksimalno iskoristiti povoljnu situaciju u EU po pitanju politike proširenja i dokazati EU i državama članicama da Crna Gora može i hoće da bude kredibilan partner i pouzdana članica EU.

“Rezultati u prva dva mjeseca mandata ove Vlade i Skupštine demonstrirali su našu odlučnost da intenzviramo i unaprijedimo pregovarački proces, ubrzamo sprovođenje reformi i nastavimo da isporučujemo dobre rezultate”, kaže Gorčević i dodaje da će se u narednom periodu, fokusirati na nedavno usvojeni izvještaj Evropske komisije čije ocjene i preporuke će služiti Ministarstvu evropskih poslova kao mapa puta u sljedećoj godini, te da je u tom dijelu, važno je da nastave da isporučujemo rezultate u svim oblastima, s fokusom na oblast vladavine prava i, posebno reformu pravosuđa, što je potencirao i Izvještaj EK.

Prema njeim riječima Vlada je snažno posvećena i odlučna da istraje na tom polju, a prvi rezultati koje je Skupština ostvarila u dijelu ključnih imenovanja u pravosuđu, kao i ratifikacija tri sporazuma iz Berlinskog procesa, uvjeravaju me da u narednom periodu, zajedno možemo ubrzati i finalizovati pregovarački proces.

Ključni pravci usmjereni kad ispunjavanju obaveza iz Berlinskog procesa

Kako kaže Gorčević, osim evropske integracije, jedan od vanjskopolitičkih prioriteta ove Vlade je njegovanje dobrosusjedskih odnosa i unapređenje regionalne saradnje.

“Crna Gora je članica brojnih regionalnih inicijativa i, kroz bilateralne i multilateralne inicijative, projekte i aktivnosti dajemo značajan doprinos regionalnoj saradnji. Takođe, kao država koja je najviše napredovala u procesu pristupanja EU, pružamo podršku susjedima s ciljem kvalitetnije i brže integracije cijelog regiona u EU. Stoga pozdravljamo sve druge regionalne inicijative, koje mogu ubrzati EU članstvo svih naših susjeda”, komentarišući regionalne inicijative poput Otvorenog Balkana.

“Nakon ostvarenja članstva u NATO Alijansi, naš sljedeći glavni vanjskopolitički cilj i ključno usmjerenje je prema članstvu u EU. U tom dijelu naši ključni pravci i djelovanje su usmjereni na ispunjavanje obaveza iz Berlinskog procesa koji predstavlja snažan mehanizam za sprovođenje reformi i ubrzanje procesa pristupanja EU”, jasna je ministarka.

Gorčević navodi da je na svim sastancima koje je imala sa predstavnicima institucija, ali i država članica EU, prenijete su joj poruke da Crna Gora ima snažnu podršku i jedinstvenu šansu da, ukoliko intenzivira reforme i pokaže rezultate, postane sljedeća članica EU, te da osim političke i tehničke, tu je i izdašna finansijska pomoć koju dobijamo od evropskih partnera, kako bismo sve zahtjevne reforme sproveli kvalitetno i u roku.

EU želi da vidi funkcionalne institucije koje isporučuju opipljive rezultate

“Cijenim da postoji veoma pozitivna klima po pitanju proširenja EU i da imamo njihovu punu podršku da ubrzamo proces i nakon 11 godina pregovora, uđemo u završnu fazu procesa i obezbijedimo građanima dugoočekivano članstvo u EU. Iskreno vjerujem da to možemo postići u mandatu ove Vlade”, tvrdi Gorčević.

Kada je riječ o očekivanjima evropskih partnera, oni žele da vide funkcionalne institucije koje isporučuju opipljive rezultate.

“Kroz posljednji Izvještaj EK, Crna Gora je dobila jasne smjernice za nastavak evropskog puta. Tu više nema mjesta deklarativnoj podršci i površnom zalaganju za evropski put, niti simuliranju reformi. Sada je vrijeme i to od nas evropski partneri očekuju s pravom, da pokažemo da smo država i društvo koje je opredijeljeno i odlučno da dovrši evropsku transformaciju i trasira put ka punopravnom članstvu u EU”, jasna je ministarka Gorčević.

Ona se osvrnula i na negativne ocjene koje je u Izvještaju EK naveo izvjestilac za Crnu Goru Tonino Picula.

“Ova Vlada uvažava i sa pažnjom se odnosi prema ocjenama i preporukama svih evropskih partnera. U tom smislu, uz Evropsku komisiju, koja je naš najvažniji partner u ispunjavanju obaveza na putu ka članstvu, veoma je važna podrška i saradnja sa evropskim parlamentarcima”, rekla je ona i dodala da Izvještaj koji je predstavio izvjestilac za Crnu Goru, gospodin Picula, obuhvata period prije konstituisanja aktuelnog saziva Skupštine i formiranja 44. Vlade.

“Saglasna sam da je, zbog problema koji su identifikovani u izvještaju, Crna Gora u prethodnom periodu propustila određene prilike, ali sada smo odlučni da idemo naprijed i učinimo sve što je potrebno kako bismo postali sljedeća članica EU”, rekla je Gorčević.

Kako kaže, Mislim da smo mi, u prva dva mjeseca mandata, pokazali da jasnom vizijom, odlučnošću, dijalogom i saradnjom možemo da prevaziđemo ključne kritike iz navedenog izvještaja i zajedničkim snagama radimo na ubrzanju pregovaračkog procesa.

“Sada imamo stabilne i funkcionalne institucije koje isporučuju suštinske rezultate, što potvrđuje da u Crnoj Gori ponovo imamo dijalog, saradnju i konsenzus o pitanjima od nacionalnog interesa, što je obećavajuće i očekujem da se nastavi”, kaže Gorčević.

Gorčević je o mogućem datumu ulaska Crne Gore u EU rekla da je veoma je nezahvalno prognozirati vrijeme pristupanja iz razloga što na to, osim unutrašnje dinamike i uspjeha u sprovođenju reformi, često utiču i vanjskopolitički faktori, situacija unutar EU, ali i globalna dešavanja.

“U tom smislu, za nas je važno da u narednom periodu, u mandatu ove Vlade, sprovedemo sve reforme, ostvarimo mjerljive rezultate i pokažemo da je Crna Gora uspjela da pregovarački proces iskoristi na najbolji način i adekvatno se pripremi za članstvo”, zaključila je ministarka Gorčević u razgovoru za portal Standard.

Saopštenja

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...

Održan implementacioni seminar za korisnike Drugog poziva programa Interreg Euro-MED

0
U Podgorici je održan implementacioni seminar za korisnike projekata koji su podržani kroz Drugi poziv programa Interreg Euro-MED. Crnogorske institucije i organizacije su i u...

Intervju ministarke Gorčević za Vijesti

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, ocijenila je da ne očekuje da će Zagreb kočiti pregovore Podgorice s Evropskom unijom (EU) zbog toga što je crnogorski...

Zenović za EWB: Održavanje tempa i posvećenosti ključno je za evropsku integraciju Crne Gore

0
Crna Gora je postala prva zemlja kandidat za članstvo u EU koja je dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti mjerila za poglavlja 23 i...

Gorčević sa Pasonom: Istom posvećenošću nastavljamo rad na zatvaranju poglavlja  

0
Crna Gora nakon dobijenog pozitivnog IBARa ulazi u završnu, ali istovremeno i najzahtjevniju fazu pregovora za koju će joj biti potrebna politička, tehnička i...