Naslovnica Info Press info Održan sastanak sa partnerima u strateškim projektima Interreg IPA programa Južni Jadran

Održan sastanak sa partnerima u strateškim projektima Interreg IPA programa Južni Jadran

Ministarstvo evropskih poslova organizovalo je danas sastanak sa institucijama koje će tokom programskog perioda 2021-2027 sprovoditi pet strateških projekata u okviru Interreg IPA programa Južni Jadran.

Sastanak je organizovan u cilju praćenja dinamike realizacije aktivnosti na projektima.

Prisutne je pozdravio Miloš Marković, v. d. generalnog direktora Direktorata za evropsku teritorijalnu saradnju, koji je partnerima ukazao na prioritete u pogledu načina korišćenja sredstava i izvještavanja.

Od ukupno 5 strateških projekata, crnogorske institucije su vodeći partneri u dva projekta, dok su u preostala tri vodeći partneri iz Italije i Albanije.

Ministarstvo kulture i medija je nosilac strateškog projekta SA CREATIVITY, čiji je cilj da podstakne razvoj kulture i kreativnih industrija u području Južnog Jadrana. Pored Ministarstva, u realizaciji projekta učestvuje i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore.

Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore je vodeći partner u projektu SA SKILLS, koji je usmjeren na izgradnju kapaciteta za plavu i digitalnu ekonomiju. U projekat je kao partner uključeno i Ministarstvo ekonomskog razvoja, te Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao pridruženi partner.

U projektu SA CONNECTIVITY, koji se bavi jačanjem povezanosti u regionu Južnog Jadrana, vodeći partner je Regija Pulja, a partneri iz Crne Gore su Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i Luka Bar.

U fokusu projekta SA RESILIENCE je jačanje kapaciteta za zaštitu od prirodnih katastrofa kroz bolje upravljanje vodama. Vodeći partner na projektu je Nacionalna agencija za civilnu zaštitu Albanije, dok su partneri iz Crne Gore Ministarstvo unutrašnjih poslova i Regionalni vodovod Crnogorsko primorje.

Konačno, projekat SA GOVERNANCE ima za cilj da unaprijedi efikasnost javnih uprava u italijanskim regijama Pulja i Molize, Albaniji i Crnoj Gori kako bi bolje odgovarale na potrebe građana. Nosilac projekta je Regija Pulja, dok su partneri iz Crne Gore Ministarstvo finansija i Ministarstvo evropskih poslova.

Na sastanku je zaključeno da su koordinacija na trilateralnom nivou i komunikacija među projektnim partnerima od ključnog značaja za uspješnu realizaciju svih pet strateških projekata.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Dodijeljene nagrade za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević uručila je nagrade novinarkama koje su pobijedile na konkursu za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore. Konkurs...

Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju: Crna Gora nastavila sa napretkom u svim oblastima

0
“Napravili smo značajan napredak u usklađivanju našeg zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU. Crna Gora je usvojila brojne reforme kako bi unaprijedila regulatorni okvir koji...

Poziv mikro i malim preduzećima za prekograničnu saradnju u okviru projekta EmBRACE

0
Ministarstvo evropskih poslova obavještava zainteresovanu javnost da je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) raspisala Prvi javni poziv za dostavljanje predloga projekata...

Zenović: Intenziviramo aktivnosti na ispunjenju završnih mjerila u sektorskim poglavljima sa ciljem privremenog  zatvaranja...

0
“Crna Gora ulaže kontinuirane napore u pravcu usklađivanja našeg zakonodavstva sa evropskim propisima u oblastima saobraćaja, energetike, životne sredine i klimatskih promjena, te regionalne...

Sjutra Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju

0
Petnaesti sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije, održaće se 20. juna 2024. godine u Briselu. Sastanak će, sa...