Naslovnica Info Press info Održan sastanak sa partnerima u strateškim projektima Interreg IPA programa Južni Jadran

Održan sastanak sa partnerima u strateškim projektima Interreg IPA programa Južni Jadran

Ministarstvo evropskih poslova organizovalo je danas sastanak sa institucijama koje će tokom programskog perioda 2021-2027 sprovoditi pet strateških projekata u okviru Interreg IPA programa Južni Jadran.

Sastanak je organizovan u cilju praćenja dinamike realizacije aktivnosti na projektima.

Prisutne je pozdravio Miloš Marković, v. d. generalnog direktora Direktorata za evropsku teritorijalnu saradnju, koji je partnerima ukazao na prioritete u pogledu načina korišćenja sredstava i izvještavanja.

Od ukupno 5 strateških projekata, crnogorske institucije su vodeći partneri u dva projekta, dok su u preostala tri vodeći partneri iz Italije i Albanije.

Ministarstvo kulture i medija je nosilac strateškog projekta SA CREATIVITY, čiji je cilj da podstakne razvoj kulture i kreativnih industrija u području Južnog Jadrana. Pored Ministarstva, u realizaciji projekta učestvuje i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore.

Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore je vodeći partner u projektu SA SKILLS, koji je usmjeren na izgradnju kapaciteta za plavu i digitalnu ekonomiju. U projekat je kao partner uključeno i Ministarstvo ekonomskog razvoja, te Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao pridruženi partner.

U projektu SA CONNECTIVITY, koji se bavi jačanjem povezanosti u regionu Južnog Jadrana, vodeći partner je Regija Pulja, a partneri iz Crne Gore su Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i Luka Bar.

U fokusu projekta SA RESILIENCE je jačanje kapaciteta za zaštitu od prirodnih katastrofa kroz bolje upravljanje vodama. Vodeći partner na projektu je Nacionalna agencija za civilnu zaštitu Albanije, dok su partneri iz Crne Gore Ministarstvo unutrašnjih poslova i Regionalni vodovod Crnogorsko primorje.

Konačno, projekat SA GOVERNANCE ima za cilj da unaprijedi efikasnost javnih uprava u italijanskim regijama Pulja i Molize, Albaniji i Crnoj Gori kako bi bolje odgovarale na potrebe građana. Nosilac projekta je Regija Pulja, dok su partneri iz Crne Gore Ministarstvo finansija i Ministarstvo evropskih poslova.

Na sastanku je zaključeno da su koordinacija na trilateralnom nivou i komunikacija među projektnim partnerima od ključnog značaja za uspješnu realizaciju svih pet strateških projekata.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Evropski dan na Žabljaku

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 26. februara 2024. godine u radnoj posjeti  Žabljaku. Posjeta je dio projekta EU4ME - Podrška...

Podrška Švedske da Crna Gora bude sljedeća članica EU

0
Crna Gora je u kratkom vremenskom periodu pokazala značajne rezultate koji mogu ubrzati njen evropski put, a Švedska će nastaviti da podržava Crnu Goru...

EUSAIR: Započeto sprovođenje tri strateška projekta

0
U Zagrebu je 21. februara održana konferencija u okviru Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), na kojoj je ozvaničen početak sprovođenja tri strateška...

Gorčević i Miler: pred Crnom Gorom šansa da postane sljedeća članica EU

0
“Osim imenovanja u pravosuđu, svjesni smo da je neophodno završiti preostale reformske procese u oblasti pravosuđa, dodatno se posvetiti konsolidaciji rezultata u oblasti borbe...

Gorčević na Odboru za SSP: prioritet Vlade da ubrza reforme i osigura članstvo u...

0
„Apsolutni prioritet ove Vlade je da ubrza reforme i osigura članstvo Crne Gore u EU. To je naše strateško opredjeljenje zato što želimo da...