Naslovnica Info Press info Otvorena izložba „Evropske inspiracije – pregovarački proces u očima umjetnika“

Otvorena izložba „Evropske inspiracije – pregovarački proces u očima umjetnika“

Pregovori Crne Gore i Evropske unije mogu da djeluju komplikovano i nejasno. Različita poglavlja, obavezna mjerila, pravna tekovina, pregovaračke grupe i brojni izvještaji samo su dio ovog važnog, ali često nerazumljivog procesa.

Zato smo odlučili da u saradnji sa NVO Centar vizuelne kulture i Kancelarijom za evropske integracije, pregovore predstavimo na jedan sasvim drugčiji i neuobičajen način – kroz izložbu umjetničkih radova „Evropske inspiracije- pregovarački proces u očima umjetnika“, koje su pripremili bivši i sadašnji studenti Fakulteta za dizajn i multimediju pri Univerzitetu Donja Gorica.

Prva postavka izložbe otvorena je u galeriji Centar u Podgorici od 28. oktobra do 2. novembra. Izložbu je zvanično otvorila ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

„Današnji događaj je savršena kombinacija slavljenja mladih kreativnih umjetnika, uz istovremenu promociju procesa pristupanja EU, na malo drugačiji, zabavan način. Zaista je izazovno razumjeti proces pristupanja Evropskoj uniji! Znam da on nekima izgleda previše tehnički i pomalo dosadan, a ja ih baš i ne mogu kriviti zbog toga! Ova izložba pruža vizuelni prikaz pregovaračkih poglavlja o kojima tako često čujemo. Nadamo se da će tako, na nove i kreativne načine, doprinijeti da ovaj proces bude zanimljiviji“, kazala je Popa.

Radovi su nastali kao rezultat vizuelne fasilitacije – odnosno prevođenja riječi u sliku. Studenti su prvo pohađali predavanja, na kojima su im predstavnici Kancelarije za evropske integracije pri Vladi Crne Gore, predstavili rezultate pregovora. Glavna pregovaračica Crne Gore sa EU Zorka Kordić je nakon obilaska izložbe poručila da su studenti uspjeli da shvate suštinu pregovora i pretoče ih u vizuelne simbole.

„Upravo zato, želim da poručim ovim mladim ljudima, da nas njihovi radovi inspirišu i motivišu i da ćemo mi u Kancelariji za evropske integracije, pregovaračkoj strukturi i Vladi Crne Gore, raditi još posvećenije i bolje, kako bi Crna Gora što prije zauzela ravnopravno mjesto u evropskoj porodici, a oni mogli da uživaju ista prava i koriste prilike kao i njihovi vršnjaci širom Evropske unije“, kazala je Kordić.

Na izložbi je radove predstavilo 20 biviših i sadašnjih studenata grafičkog dizajna na UDG. Gorica. U njihovo ime, na izložbi je govorila Ksenija Borozan.

„Rezultat predstavljaju stilski različti,  a ipak povezani radovi, koji međusobno komuniciraju kao zvijezde povezane u krug na grbu EU. Mi smo, kao mladi ljudi, itekako svjesni značaja pregovoračkih procesa, kao i budućnosti Crne Gore u mnogim životnim oblastima. U tome vidimo prostor za napredak, koji će, između ostalog, dovesti i do otvaranja novih radnih mjesta i dati mnoge nove i značajne životne prilike za usavršavanje“, poručila je mlada grafička dizajnerka.

A rad studenata se dovijao pod budnim okom profesorica Milice Šaranović i Svetlane Dragojević. One su naglasile koliko je značajno uključivati mlade u ovakve i sllične projekte.

„To je krucijalni moment za njihovo buduće stvaranje. Hvala vam na šansi i što ste studentima pružili priliku i podršku da se iskažu“, kazala je Dragojević.

Izložba „Evropske inspiracije- pregovarački proces u očima umjetnika“, biće otvorena u galeriji Centar do 2. novembra. Nakon toga, svoj „put“ nastavlja u druge crnogorske gradove.

EU Info Centar

Saopštenja

Gorčević razgovarala sa ambasadorima Slovenije i Španije

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević imala je danas odvojene sastanke sa ambasadorkom Slovenije i ambasadorom Španije u Crnoj Gori, Bernardom Gradišnik i  Raúlom Bartoloméom...

Uspješna saradnja Crne Gore i Međunarodne organizacije za migracije u okviru poglavlja 24

0
„Crna Gora i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uspješno sarađuju u oblasti integrisanog upravljanja granicom, borbi protiv ilegalnih migracija, organizovanog i prekograničnog kriminala, doprinoseći,...

Gorčević razgovarala sa Meken: Nastavak podrške Ujedinjenog Kraljevstva u dostizanju najviših evropskih standarda

0
Ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević, razgovarala je danas sa britanskom ambasadorkom, Don Meken. Ministarka Gorčević je zahvalila ambasadorki Meken na izuzetnoj podršci te države u...

Vlada najavila redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu

0
Vlada će uspostaviti redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu, najavila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na danas održanom prvom sastanku sa predstavnicima nevladinog...

Saradnja Vlade i Savjeta Evrope važna na putu ka članstvu u EU

0
„Vlade Crne Gore i Kancelarije Savjeta Evrope bilježe odličnu saradnju na sprovođenju projekata i aktivnosti usmjerenih na dalju demokratizaciju i razvoj društva. Nastavak podrške...