Naslovnica Info Press info Otvorena izložba „Evropske inspiracije – pregovarački proces u očima umjetnika“

Otvorena izložba „Evropske inspiracije – pregovarački proces u očima umjetnika“

Pregovori Crne Gore i Evropske unije mogu da djeluju komplikovano i nejasno. Različita poglavlja, obavezna mjerila, pravna tekovina, pregovaračke grupe i brojni izvještaji samo su dio ovog važnog, ali često nerazumljivog procesa.

Zato smo odlučili da u saradnji sa NVO Centar vizuelne kulture i Kancelarijom za evropske integracije, pregovore predstavimo na jedan sasvim drugčiji i neuobičajen način – kroz izložbu umjetničkih radova „Evropske inspiracije- pregovarački proces u očima umjetnika“, koje su pripremili bivši i sadašnji studenti Fakulteta za dizajn i multimediju pri Univerzitetu Donja Gorica.

Prva postavka izložbe otvorena je u galeriji Centar u Podgorici od 28. oktobra do 2. novembra. Izložbu je zvanično otvorila ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

„Današnji događaj je savršena kombinacija slavljenja mladih kreativnih umjetnika, uz istovremenu promociju procesa pristupanja EU, na malo drugačiji, zabavan način. Zaista je izazovno razumjeti proces pristupanja Evropskoj uniji! Znam da on nekima izgleda previše tehnički i pomalo dosadan, a ja ih baš i ne mogu kriviti zbog toga! Ova izložba pruža vizuelni prikaz pregovaračkih poglavlja o kojima tako često čujemo. Nadamo se da će tako, na nove i kreativne načine, doprinijeti da ovaj proces bude zanimljiviji“, kazala je Popa.

Radovi su nastali kao rezultat vizuelne fasilitacije – odnosno prevođenja riječi u sliku. Studenti su prvo pohađali predavanja, na kojima su im predstavnici Kancelarije za evropske integracije pri Vladi Crne Gore, predstavili rezultate pregovora. Glavna pregovaračica Crne Gore sa EU Zorka Kordić je nakon obilaska izložbe poručila da su studenti uspjeli da shvate suštinu pregovora i pretoče ih u vizuelne simbole.

„Upravo zato, želim da poručim ovim mladim ljudima, da nas njihovi radovi inspirišu i motivišu i da ćemo mi u Kancelariji za evropske integracije, pregovaračkoj strukturi i Vladi Crne Gore, raditi još posvećenije i bolje, kako bi Crna Gora što prije zauzela ravnopravno mjesto u evropskoj porodici, a oni mogli da uživaju ista prava i koriste prilike kao i njihovi vršnjaci širom Evropske unije“, kazala je Kordić.

Na izložbi je radove predstavilo 20 biviših i sadašnjih studenata grafičkog dizajna na UDG. Gorica. U njihovo ime, na izložbi je govorila Ksenija Borozan.

„Rezultat predstavljaju stilski različti,  a ipak povezani radovi, koji međusobno komuniciraju kao zvijezde povezane u krug na grbu EU. Mi smo, kao mladi ljudi, itekako svjesni značaja pregovoračkih procesa, kao i budućnosti Crne Gore u mnogim životnim oblastima. U tome vidimo prostor za napredak, koji će, između ostalog, dovesti i do otvaranja novih radnih mjesta i dati mnoge nove i značajne životne prilike za usavršavanje“, poručila je mlada grafička dizajnerka.

A rad studenata se dovijao pod budnim okom profesorica Milice Šaranović i Svetlane Dragojević. One su naglasile koliko je značajno uključivati mlade u ovakve i sllične projekte.

„To je krucijalni moment za njihovo buduće stvaranje. Hvala vam na šansi i što ste studentima pružili priliku i podršku da se iskažu“, kazala je Dragojević.

Izložba „Evropske inspiracije- pregovarački proces u očima umjetnika“, biće otvorena u galeriji Centar do 2. novembra. Nakon toga, svoj „put“ nastavlja u druge crnogorske gradove.

EU Info Centar

Saopštenja

U Briselu održani Dani makroregionalnih strategija i morskih basena

0
Dani makroregionalnih strategija i morskih basena održani su 12. i 13. juna u Briselu pod sloganom „Strategije za saradnju'“, uz učešće delegacije Ministarstva evropskih...

Crna Gora ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u EU

0
Crna Gora je ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u Evropskoj uniji, što se pokazalo konsenzusom u Vladi, ali i gotovo jednoglasnim izglasavanjem IBAR...

Evropski izbori osigurali kontinuitet za podršku Crnoj Gori na putu prema članstvu u EU

0
Nedavno završeni evropski izbori, na osnovu čijih rezultata će biti izabrani čelnici EU institucija u sljedećem petogodišnjem mandatu, osigurali su kontinuitet Evropskog parlamenta u...

Vlada pokreće program obuka „Ready for EU“ za pripemu držanih službenika za rad u...

0
Imajući u vidu ubrzanje pregovaračkog procesa i sve izvjesnije pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, Ministarstvo evropskih poslova uz podršku Ministarstva javne uprave, Uprave za...

Crna Gora preuzela predsjedavanje programom Interreg Euro-MED

0
Na desetom sastanku Odbora za nadgledanje programa Interreg Euro-MED, koji je održan 12. juna u Valeti na Malti, Crna Gora je zvanično preuzela predsjedavanje...