Naslovnica Info Press info Uručene nagrade pobjednicima konkursa: Mladi poručili da vjeruju u evropsku budućnost Crne...

Uručene nagrade pobjednicima konkursa: Mladi poručili da vjeruju u evropsku budućnost Crne Gore

“Uručenje nagrada osnovcima i srednjoškolcima, pobjednicima različitih konkursa organizovanih s ciljem promovisanja procesa evropske integracije, koji su pokazali svoje znanje i kreativnost, govori u prilog činjenici koliko prepoznajemo važnost proaktivnog učešća mladih u kreiranju i sprovođenju javnih politika, kao i njihovo društveno i građansko angažovanje. Ova omladina je budućnost naše zemlje i nada u bolje sjutra, a to istovremeno povećava našu odgovornost jer ako želimo bolju budućnost onda moramo i svim silama nastojati da tome doprinesemo”, poručila je zamjenica glavne pragovaračice, Dragana Marković.

Danas su pobjednicima online konkursa „Koliko znaš o EU“, kao i nagradnih takmičenja povodom Evropskog dana jezika i Evropskog dana nauke, uručene nagrade. Mladi su izrazili zadovoljstvo učešćem u konkursima  i poručili da vjeruju u evropsku budućnost Crne Gore.

Nagrade su primile Hana Vocaj, učenica  Osnovne škole „Vladimir Nazor“ iz Podgorice i Anita Alili, učenica Osnovne škole „Srbija” iz Bara, pobjednice online kviza „Koliko znaš o EU?“.

Takođe, nagrađeni su i Jovana Kešeljević i Novak Koprivica, učenici Gimnazije “Stojan Cerović” iz Nikšića za pobjednička mjesta na kvizu o poznavanju evropske nauke, odnosno na takmičenju o poznavanju evropskih jezika.

Generalni sekretarijat Vlade – Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji organizovao je tokom 2021. godine tri takmičenja namijenjena mladim ljudima, u okviru projekta „EU4ME“ koji finansira Evropska unija.

Pobjednici su nagrađeni pametnim satovima, a nagrade im je uručila zamjenica glavne pregovaračice, Dragana Marković.

“Zaista raduje činjenica da smo na svim konkursima imali veliki odziv djece, što samo svjedoči o njihovom pojačanom interesovanju za ovaj proces a nas dodatno obavezuje na kontinuiranu posvećenost informisanju i promovisanju ovog dijela javnosti kroz razne aktivnosti koje su u planu u narednom periodu, a sve u cilju da mlade aktivno uključimo u različite segmente integracionog procesa”, kazala je Marković

Ona je poručila da je velika čast biti s ovim mladim generacijama, budućim ključnim akterima u našem društvu i prevodnicima procesa i zahvalila djeci na ukupnom angažmanu i praćenju procesa.

“Mi ćemo se potruditi da zajedno s njima osiguramo budućnost naše zemlje u Evropskoj uniji, kako bi ravnopravno sa ostalim vršnjacima iz država članica mogli da uživaju sve koristi koje pripadnost toj zajednici nosi”, zaključila je Marković.

„Željela bih se zahvaliti organizatorima takmičenja što su nam dali mogućnost učestvovati, proširiti svoje znanje i ostvariti jako vrijedne nagrade“, kazala je jedna od nagrađenih, Anita Alili.

Novak Koprivica, jedan od pobjednika takmičenja o poznavanju evropskih jezika, istakao je da je poznavanje jezika od vitalnog značaja za svakog čovjeka. Kako je kazao, jezik je zapravo, spsobnosna svjetlost, nepogrješiv kompas i orijentir i predstavlja jedan leksički arsenal.

„U prirodi svake zemlje i države jeste da prolazi kroz izvesne promjene koje će obogatiti repertoar i široku lepezu vrijednosti, a te vrijednosti su znatno skupocjenije ako govorimo o Crnoj Gori kao članici Evropske unije. Tako da se iskreno nadam i duboko vjerujem da će crnogorsko slikarsko platno dobiti i biti obogaćeno evropskim akvarel bojama“, poručio je Koprivica.

On je kazao da crnogorski brod kao spoj i oazu istorijskog izvornog i modernog treba preusmjeriti ka svom prirodnom staništu, ka mjestu gdje su usidreni brodovi svih zemalja kao punopranih članica EU, a to mjesto je mirna i stabilna luka poznata kao EU.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Video materijal: YouTube kanal ME4EU

Saopštenja

Konferencija EUSAIR: Zajednički problemi traže zajednička rješenja

0
Zemlje članice Strategije EU za jadransko-jonski region (EUSAIR) dijele isto more, rijeke, povezane su planinskim masivima zato treba da se zajedno suočavaju sa problemima...

Nova struktura za pregovore o pristupanju EU za bolju dinamiku i kvalitet reformi

0
S ciljem unapređenja dinamike i kvaliteta reformi u okviru procesa pristupanja EU, Vlada je na današnjoj sjednici usvojila novu odluku o uspostavljanju strukture za...

Dvadeseti broj Biltena Ministarstva evropskih poslova

0
Dvadeseti broj Biltena o evropskoj integraciji predstaviće najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom drugog kvartala 2022. Bilten možete preuzeti ovdje. SEKTOR ZA INFORMISANJE...

Evropska integracija je mehanizam za dostizanje boljeg kvaliteta života građanki i građana

0
Bolji kvalitet života naših građanki i građana je ključni cilj ove Vlade, a proces evropske integracije i buduće članstvo u EU su najbolji mehanizam...

Lista predstavnika NVO koji su predloženi za člana/icu radnih grupa za 33 pregovaračka poglavlja

0
Na osnovu člana 8 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija...