Naslovnica Info Press info Uručene nagrade pobjednicima konkursa: Mladi poručili da vjeruju u evropsku budućnost Crne...

Uručene nagrade pobjednicima konkursa: Mladi poručili da vjeruju u evropsku budućnost Crne Gore

“Uručenje nagrada osnovcima i srednjoškolcima, pobjednicima različitih konkursa organizovanih s ciljem promovisanja procesa evropske integracije, koji su pokazali svoje znanje i kreativnost, govori u prilog činjenici koliko prepoznajemo važnost proaktivnog učešća mladih u kreiranju i sprovođenju javnih politika, kao i njihovo društveno i građansko angažovanje. Ova omladina je budućnost naše zemlje i nada u bolje sjutra, a to istovremeno povećava našu odgovornost jer ako želimo bolju budućnost onda moramo i svim silama nastojati da tome doprinesemo”, poručila je zamjenica glavne pragovaračice, Dragana Marković.

Danas su pobjednicima online konkursa „Koliko znaš o EU“, kao i nagradnih takmičenja povodom Evropskog dana jezika i Evropskog dana nauke, uručene nagrade. Mladi su izrazili zadovoljstvo učešćem u konkursima  i poručili da vjeruju u evropsku budućnost Crne Gore.

Nagrade su primile Hana Vocaj, učenica  Osnovne škole „Vladimir Nazor“ iz Podgorice i Anita Alili, učenica Osnovne škole „Srbija” iz Bara, pobjednice online kviza „Koliko znaš o EU?“.

Takođe, nagrađeni su i Jovana Kešeljević i Novak Koprivica, učenici Gimnazije “Stojan Cerović” iz Nikšića za pobjednička mjesta na kvizu o poznavanju evropske nauke, odnosno na takmičenju o poznavanju evropskih jezika.

Generalni sekretarijat Vlade – Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji organizovao je tokom 2021. godine tri takmičenja namijenjena mladim ljudima, u okviru projekta „EU4ME“ koji finansira Evropska unija.

Pobjednici su nagrađeni pametnim satovima, a nagrade im je uručila zamjenica glavne pregovaračice, Dragana Marković.

“Zaista raduje činjenica da smo na svim konkursima imali veliki odziv djece, što samo svjedoči o njihovom pojačanom interesovanju za ovaj proces a nas dodatno obavezuje na kontinuiranu posvećenost informisanju i promovisanju ovog dijela javnosti kroz razne aktivnosti koje su u planu u narednom periodu, a sve u cilju da mlade aktivno uključimo u različite segmente integracionog procesa”, kazala je Marković

Ona je poručila da je velika čast biti s ovim mladim generacijama, budućim ključnim akterima u našem društvu i prevodnicima procesa i zahvalila djeci na ukupnom angažmanu i praćenju procesa.

“Mi ćemo se potruditi da zajedno s njima osiguramo budućnost naše zemlje u Evropskoj uniji, kako bi ravnopravno sa ostalim vršnjacima iz država članica mogli da uživaju sve koristi koje pripadnost toj zajednici nosi”, zaključila je Marković.

„Željela bih se zahvaliti organizatorima takmičenja što su nam dali mogućnost učestvovati, proširiti svoje znanje i ostvariti jako vrijedne nagrade“, kazala je jedna od nagrađenih, Anita Alili.

Novak Koprivica, jedan od pobjednika takmičenja o poznavanju evropskih jezika, istakao je da je poznavanje jezika od vitalnog značaja za svakog čovjeka. Kako je kazao, jezik je zapravo, spsobnosna svjetlost, nepogrješiv kompas i orijentir i predstavlja jedan leksički arsenal.

„U prirodi svake zemlje i države jeste da prolazi kroz izvesne promjene koje će obogatiti repertoar i široku lepezu vrijednosti, a te vrijednosti su znatno skupocjenije ako govorimo o Crnoj Gori kao članici Evropske unije. Tako da se iskreno nadam i duboko vjerujem da će crnogorsko slikarsko platno dobiti i biti obogaćeno evropskim akvarel bojama“, poručio je Koprivica.

On je kazao da crnogorski brod kao spoj i oazu istorijskog izvornog i modernog treba preusmjeriti ka svom prirodnom staništu, ka mjestu gdje su usidreni brodovi svih zemalja kao punopranih članica EU, a to mjesto je mirna i stabilna luka poznata kao EU.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Video materijal: YouTube kanal ME4EU

Saopštenja

Održan info dan o Petom pozivu programa Interreg Euro-MED

0
Info dan o Petom pozivu za dostavljanje predloga strateških teritorijalnih projekata u okviru Programa transnacionalne saradnje Interreg Euro-MED održan je 24. juna 2024. godine...

Gorčević sa Pencom: Nakon IBARa slijedi najzahtjevnija faza pregovora

0
„Dobijanje pozitivnog IBARa dolazi kao rezultat osmomjesečnog zalaganja, rada i rezultata koji su ostvareni u poglavljima 23 i 24. Efikasan rad nadležnih ministarstava i...

Slovenija i Francuska ostaju snažan partner Crnoj Gori i u novoj fazi pregovaračkog procesa sa...

0
Tokom radne posjete Briselu, glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović sastao se sa stalnim predstavnikom Misije Slovenije pri EU Iztokom Jarcom i sa...

Popa: Crna Gora i EU radile zajedno kako bi se postigao istorijski trenutak

0
Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, u okviru...

Marković za “Vijesti”: Pred otvaranjem smo svih vrata ka EU, do kraja pregovora bavićemo...

0
"Ovo (IBAR) je istorijski uspjeh cjelokupnog društva, jer Crna Gora prva u istoriji politike proširenja uspijeva da ‘preskoči’ ovu novu, veoma zahtjevnu i za...