Naslovnica Info Press info Uručene nagrade pobjednicima konkursa: Mladi poručili da vjeruju u evropsku budućnost Crne...

Uručene nagrade pobjednicima konkursa: Mladi poručili da vjeruju u evropsku budućnost Crne Gore

“Uručenje nagrada osnovcima i srednjoškolcima, pobjednicima različitih konkursa organizovanih s ciljem promovisanja procesa evropske integracije, koji su pokazali svoje znanje i kreativnost, govori u prilog činjenici koliko prepoznajemo važnost proaktivnog učešća mladih u kreiranju i sprovođenju javnih politika, kao i njihovo društveno i građansko angažovanje. Ova omladina je budućnost naše zemlje i nada u bolje sjutra, a to istovremeno povećava našu odgovornost jer ako želimo bolju budućnost onda moramo i svim silama nastojati da tome doprinesemo”, poručila je zamjenica glavne pragovaračice, Dragana Marković.

Danas su pobjednicima online konkursa „Koliko znaš o EU“, kao i nagradnih takmičenja povodom Evropskog dana jezika i Evropskog dana nauke, uručene nagrade. Mladi su izrazili zadovoljstvo učešćem u konkursima  i poručili da vjeruju u evropsku budućnost Crne Gore.

Nagrade su primile Hana Vocaj, učenica  Osnovne škole „Vladimir Nazor“ iz Podgorice i Anita Alili, učenica Osnovne škole „Srbija” iz Bara, pobjednice online kviza „Koliko znaš o EU?“.

Takođe, nagrađeni su i Jovana Kešeljević i Novak Koprivica, učenici Gimnazije “Stojan Cerović” iz Nikšića za pobjednička mjesta na kvizu o poznavanju evropske nauke, odnosno na takmičenju o poznavanju evropskih jezika.

Generalni sekretarijat Vlade – Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji organizovao je tokom 2021. godine tri takmičenja namijenjena mladim ljudima, u okviru projekta „EU4ME“ koji finansira Evropska unija.

Pobjednici su nagrađeni pametnim satovima, a nagrade im je uručila zamjenica glavne pregovaračice, Dragana Marković.

“Zaista raduje činjenica da smo na svim konkursima imali veliki odziv djece, što samo svjedoči o njihovom pojačanom interesovanju za ovaj proces a nas dodatno obavezuje na kontinuiranu posvećenost informisanju i promovisanju ovog dijela javnosti kroz razne aktivnosti koje su u planu u narednom periodu, a sve u cilju da mlade aktivno uključimo u različite segmente integracionog procesa”, kazala je Marković

Ona je poručila da je velika čast biti s ovim mladim generacijama, budućim ključnim akterima u našem društvu i prevodnicima procesa i zahvalila djeci na ukupnom angažmanu i praćenju procesa.

“Mi ćemo se potruditi da zajedno s njima osiguramo budućnost naše zemlje u Evropskoj uniji, kako bi ravnopravno sa ostalim vršnjacima iz država članica mogli da uživaju sve koristi koje pripadnost toj zajednici nosi”, zaključila je Marković.

„Željela bih se zahvaliti organizatorima takmičenja što su nam dali mogućnost učestvovati, proširiti svoje znanje i ostvariti jako vrijedne nagrade“, kazala je jedna od nagrađenih, Anita Alili.

Novak Koprivica, jedan od pobjednika takmičenja o poznavanju evropskih jezika, istakao je da je poznavanje jezika od vitalnog značaja za svakog čovjeka. Kako je kazao, jezik je zapravo, spsobnosna svjetlost, nepogrješiv kompas i orijentir i predstavlja jedan leksički arsenal.

„U prirodi svake zemlje i države jeste da prolazi kroz izvesne promjene koje će obogatiti repertoar i široku lepezu vrijednosti, a te vrijednosti su znatno skupocjenije ako govorimo o Crnoj Gori kao članici Evropske unije. Tako da se iskreno nadam i duboko vjerujem da će crnogorsko slikarsko platno dobiti i biti obogaćeno evropskim akvarel bojama“, poručio je Koprivica.

On je kazao da crnogorski brod kao spoj i oazu istorijskog izvornog i modernog treba preusmjeriti ka svom prirodnom staništu, ka mjestu gdje su usidreni brodovi svih zemalja kao punopranih članica EU, a to mjesto je mirna i stabilna luka poznata kao EU.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Video materijal: YouTube kanal ME4EU

Saopštenja

Evropski dan na Žabljaku

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 26. februara 2024. godine u radnoj posjeti  Žabljaku. Posjeta je dio projekta EU4ME - Podrška...

Podrška Švedske da Crna Gora bude sljedeća članica EU

0
Crna Gora je u kratkom vremenskom periodu pokazala značajne rezultate koji mogu ubrzati njen evropski put, a Švedska će nastaviti da podržava Crnu Goru...

EUSAIR: Započeto sprovođenje tri strateška projekta

0
U Zagrebu je 21. februara održana konferencija u okviru Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), na kojoj je ozvaničen početak sprovođenja tri strateška...

Gorčević i Miler: pred Crnom Gorom šansa da postane sljedeća članica EU

0
“Osim imenovanja u pravosuđu, svjesni smo da je neophodno završiti preostale reformske procese u oblasti pravosuđa, dodatno se posvetiti konsolidaciji rezultata u oblasti borbe...

Gorčević na Odboru za SSP: prioritet Vlade da ubrza reforme i osigura članstvo u...

0
„Apsolutni prioritet ove Vlade je da ubrza reforme i osigura članstvo Crne Gore u EU. To je naše strateško opredjeljenje zato što želimo da...