Naslovnica Info Press info Uručene nagrade pobjednicima konkursa: Mladi poručili da vjeruju u evropsku budućnost Crne...

Uručene nagrade pobjednicima konkursa: Mladi poručili da vjeruju u evropsku budućnost Crne Gore

“Uručenje nagrada osnovcima i srednjoškolcima, pobjednicima različitih konkursa organizovanih s ciljem promovisanja procesa evropske integracije, koji su pokazali svoje znanje i kreativnost, govori u prilog činjenici koliko prepoznajemo važnost proaktivnog učešća mladih u kreiranju i sprovođenju javnih politika, kao i njihovo društveno i građansko angažovanje. Ova omladina je budućnost naše zemlje i nada u bolje sjutra, a to istovremeno povećava našu odgovornost jer ako želimo bolju budućnost onda moramo i svim silama nastojati da tome doprinesemo”, poručila je zamjenica glavne pragovaračice, Dragana Marković.

Danas su pobjednicima online konkursa „Koliko znaš o EU“, kao i nagradnih takmičenja povodom Evropskog dana jezika i Evropskog dana nauke, uručene nagrade. Mladi su izrazili zadovoljstvo učešćem u konkursima  i poručili da vjeruju u evropsku budućnost Crne Gore.

Nagrade su primile Hana Vocaj, učenica  Osnovne škole „Vladimir Nazor“ iz Podgorice i Anita Alili, učenica Osnovne škole „Srbija” iz Bara, pobjednice online kviza „Koliko znaš o EU?“.

Takođe, nagrađeni su i Jovana Kešeljević i Novak Koprivica, učenici Gimnazije “Stojan Cerović” iz Nikšića za pobjednička mjesta na kvizu o poznavanju evropske nauke, odnosno na takmičenju o poznavanju evropskih jezika.

Generalni sekretarijat Vlade – Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji organizovao je tokom 2021. godine tri takmičenja namijenjena mladim ljudima, u okviru projekta „EU4ME“ koji finansira Evropska unija.

Pobjednici su nagrađeni pametnim satovima, a nagrade im je uručila zamjenica glavne pregovaračice, Dragana Marković.

“Zaista raduje činjenica da smo na svim konkursima imali veliki odziv djece, što samo svjedoči o njihovom pojačanom interesovanju za ovaj proces a nas dodatno obavezuje na kontinuiranu posvećenost informisanju i promovisanju ovog dijela javnosti kroz razne aktivnosti koje su u planu u narednom periodu, a sve u cilju da mlade aktivno uključimo u različite segmente integracionog procesa”, kazala je Marković

Ona je poručila da je velika čast biti s ovim mladim generacijama, budućim ključnim akterima u našem društvu i prevodnicima procesa i zahvalila djeci na ukupnom angažmanu i praćenju procesa.

“Mi ćemo se potruditi da zajedno s njima osiguramo budućnost naše zemlje u Evropskoj uniji, kako bi ravnopravno sa ostalim vršnjacima iz država članica mogli da uživaju sve koristi koje pripadnost toj zajednici nosi”, zaključila je Marković.

„Željela bih se zahvaliti organizatorima takmičenja što su nam dali mogućnost učestvovati, proširiti svoje znanje i ostvariti jako vrijedne nagrade“, kazala je jedna od nagrađenih, Anita Alili.

Novak Koprivica, jedan od pobjednika takmičenja o poznavanju evropskih jezika, istakao je da je poznavanje jezika od vitalnog značaja za svakog čovjeka. Kako je kazao, jezik je zapravo, spsobnosna svjetlost, nepogrješiv kompas i orijentir i predstavlja jedan leksički arsenal.

„U prirodi svake zemlje i države jeste da prolazi kroz izvesne promjene koje će obogatiti repertoar i široku lepezu vrijednosti, a te vrijednosti su znatno skupocjenije ako govorimo o Crnoj Gori kao članici Evropske unije. Tako da se iskreno nadam i duboko vjerujem da će crnogorsko slikarsko platno dobiti i biti obogaćeno evropskim akvarel bojama“, poručio je Koprivica.

On je kazao da crnogorski brod kao spoj i oazu istorijskog izvornog i modernog treba preusmjeriti ka svom prirodnom staništu, ka mjestu gdje su usidreni brodovi svih zemalja kao punopranih članica EU, a to mjesto je mirna i stabilna luka poznata kao EU.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Video materijal: YouTube kanal ME4EU

Saopštenja

Francusko predsjedavanje EU prilika da Crna Gora afirmiše svoj evropski put i unaprijedi rezultate

0
„Francusko predsjedavanje Savjetom EU je odlična prilika da Crna Gora afirmiše svoj evropski put i unaprijedi rezultate u procesu evropske integracije, naročito u vladavini...

Crna Gora iz EU fondova dobila oko 500 miliona eura

0
Crna Gora je, od početka pregovora sa Evropskom unijom, iz evropskih fondova povukla oko 500 miliona eura, kazala je u emisiji “Takulin” Gradske TV...

Evropska komisija -strateški partner i saveznik Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji

0
„Apsolutni prioritet u pristupnim aktivnostima ostaju ispunjenje preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 i realizacija Akcionog plana za adresiranje ključnih preporuka EK. U...

POZIV NA ONLINE KONSULTACIJE POVODOM IZRADE PPCG 2022-2023

0
Kancelarija za evropske integracije organizuje u ponedjeljak, 24. januara 2022. godine, s početkom u 10:00 sati, online konsultacije povodom izrade Nacrta programa pristupanja Crne Gore...

Osamnaesti broj biltena Kancelarije za evropske integracije

0
Osamnaesti broj Biltena Kancelarije za evropske integracije predstaviće najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom četvrtogkvartala 2021. Bilten možete preuzeti ovdje. SEKTOR ZA INFORMISANJE...