Menu
legendica
A+ A A-

Poglavlje 14. Saobraćajna politika

Poglavlje 14. Saobraćajna politika

O čemu se pregovara?

Pravni propisi čijom implementacijom će se obezbjediti nesmetan protok ljudi, robe, kapitala i informacija u EU objedinjen je u ovom veoma kompleksnom i zahtjevnom Pregovaračkom poglavlju. Usaglašavanje saobraćajne politike Crne Gore sa EU politikom predstavlja jedan od najvećih izazova u procesu priključivanja EU. Saobraćajna politika je uređena Poglavljem VI, članovima 90 - 100 Ugovora o funkcionisanju Evropske unije, odnosno Lisabonskog ugovora. Njen cilj je da, utvrđivanjem okvirnih uslova za razne grane saobraćaja, omogući racionalan prevoz robe i putnika unutar EU kao i na međunarodnom nivou, čime dalje uklanja ograničenja među državama. To takođe doprinosi ujednačenijem razvoju privrede u EU kao i njene ekspanzije, stabilnosti cijena, poboljšanju udobnosti prevoza putnika i životnog standarda stanovnika.

Cilj evropske politike u ovom poglavlju jeste da odgovori na sve veće potrebe mobilnosti građana , robe i usluga u okviru EU. Propisi EU u ovoj oblasti stvaraju uslove prije svega za bezbjedniji, sigurniji i efikasniiji prevoz, pobiljšan kvalitet saobraćajnih usluga i unaprijeđenje postojeće i izgradnju nove saobraćajne infrastrukture. Pravnom tekovinom ovog poglavlja se definišu standardi za smanjenje štetnog uticaja saobraćaja na životnu sredinu, kao i djelotvorniju zaštitu prava putnika i sprovođenje socijalnog zakonodavstva.

Podoblasti?

Pravna tekovina EU u ovom poglavlju sastoji se od dijela - podoblasti koja se međusobno nadopunjuju:

  • Drumski saobraćaj
  • Željeznički saobraćaj 
  • Vazdušni saobraćaj
  • Pomorski saobraćaj
  • Saobraćaj unutrašnjim plovnim putevima

Politika EU o drumskom saobraćaju ima za cilj promovisanje efikasnog pružanja usluga prevoza robe i putnika i stvaranje fer uslova za konkurentnost, zatim promovisanje i usklađivanje bezbjednijih i ekoloških standarda, da osigura nivo fiskalne i socijalne usklađenosti kao i da garantuje da se pravila o drumskom saobraćaju sprovode djelotvorno i bez diskriminacije.

Željeznički saobraćaj obuhvata mrežu željeznica širom EU, koja ima za cilj razvoj snažne i konkurentne željezničke industrije, ostvaranje željezničkog tržišta, unapređenje interoperabilnosti i bezbjednosti nacionalnih mreža i razvoj željezničke infrstrukture.

Zajednička politika EU o vazdušnom saobraćaju doprinosi da vazdušni prostor Evrope bude najbezbjedniji u svijetu.

Pomorski saobraćaj omogućava trgovinu i komunikaciju između svih evropskih naroda, obezbjeđuje snabdijevanje energijom i hranom i vodeći je vid zaposlenja i prihoda za evropsku ekonomiju. Ciljevi EK u ovoj oblasti jesu da zaštiti Evropu veoma strogim bezbjednosnim pravilima, štiteći tako ispodstandardni prevoz brodovima, smanjujući rizik pomorskih nezgoda i minimizirajući uticaj pomorskog saobraćaja na životnu sredinu. Takođe, važna aktivnost se odnosi i na socijalnu dimenziju, brigu o uslovima za rad, pitanja zdravlja i bezbjednosti i profesionalne kvalifikacije pomoraca.

Saobraćaj unutrašnjim plovnim putevima igra važnu ulogu u prevozu robe širom EU. Ovaj vid saobraćaja se sve više koristi zbog svoje energetske efikasnosti i uglavnom za povećanu eksploataciju. Evropska komisija promoviše jačanje konkurentske pozicije unutrašnjih plovnih puteva u saobraćajnom sistemu kao da olakša integrisanje u intermodalne logističke lance.

Kada je otvoreno poglavlje?

Crna Gora je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu koja je održana 21. decembra 2015. godine otvorila 14. pregovaračko poglavlje.

Završna mjerila?

U okviru pregovaračkog poglavlja 14, Crna Gora ima obavezu da ispuni sledeća završna mjerila:

1. Crna Gora treba da postigne usklađenost s pravnom tekovinom EU koja se odnosi na naplatu putarine, socijalno zakonodavstvo u drumskom saobraćaju, nova pravila o težini i dimenzijama vozila za prevoz teške robe i vozila za prevoz putnika, kao i na zajednička pravila za pristup profesiji drumskog prevoznika, za pristup tržištu međunarodnom drumskom prevozu tereta i za pristup međunarodnom tržištu usluga prevoza običnim i turističkim autobusima

2. Crna Gora mora obezbijediti nadležno, nezavisno i efikasno regulatorno tijelo i tijelo za bezbjednost u željezničkom saobraćaju i osigurati usklađivanje sa standardima EU o bezbjednosti i interoperabilnosti

3. Crna Gora treba da se uskladi s pravnom tekovinom o pravima putnika u svim oblastima saobraćaja

4. Crna Gora treba da se u potpunosti uskladi s pravnom tekovinom o upravljanju vazdušnim saobraćajem

Koje su aktivnosti u narednom periodu?

U narednom periodu se nastavlja sa daljim usklađivanjem s evropskim propisima i standardima što će kao rezultat imati bolji kvalitet saobraćajnih usluga, sigurniji prevoz, bolju infrastrukturu i djelotvorniju zaštitu prava putnika.

Institucije /organizacije koje učestvuju u pregovaračkoj grupi?

Pregovarač za poglavlje 14, kao i šef Radne grupe su iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, dok je kontakt osoba za Radnu grupu predstavnik Kancelarije za evropske integracije.

Pored predstavnika Ministarstva saobraćaja i pomorstva članovi Radne grupe su predstavnici sljedećih organa i organizacija: Unija slobodnih sindikata Crne Gore, Agencija za civilno vazduhoplovstvo, Unija poslodavaca Crne Gore, NVO Auto škola Crne Gore, Montenegro biznis alijansa, Privredna komora Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova, NVO Unija Pomoraca Crne Gore i Mašinski fakultet Crne Gore.

Koja je korist za Crnu Goru od ovog poglavlja?

Članstvo u Evropskoj uniji obezbijediće prije svega povećanje bezbjednosti saobraćaja kao i bolju zaštitu putnika u svim vrstama saobraćaja. Kada govorimo o drumskom saobraćaju postiže se veća bezbjednost saobraćaja na putevima, bezbjednost prevoza opasnih materija, kao i uvođenje pametnih tahografa. U željezničkom saobraćaju jedna od koristi je fer pristup tržištu, kao i pojednostavljenje procedura za izdavanje licence. U vazdušnom saobraćaju se poboljšava i regulativa u oblasti pružanja usluga u vazdušnoj plovidbi i upravljana vazdušnim prostorom.

nazad na vrh

Poglavlje 14 - Press

Treći sastanak Radne grupe za pregovaračko poglavlje 14 - Saobraćajna politika

11-09-2019

Treći sastanak Radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast pravne tekovine Evropske unije koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 14 – Saobraćajna politika održan je u prostorijama Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Živković: Strategija za razvoj saobraćaja ima cilj da Crnu Goru približi svijetu

25-08-2019

Pregovaračica za poglavlja 14 - Saobraćajna politika i 21 - Trans-evropske mreže Angelina Živković kazala je za Prvu televiziju da je osim autoputa Bar-Boljare predviđena i modernizacija ostalih puteva na sjeveru. Ona je dodala da je planirana i izgradnja brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja kao i rekonstrukcija aerodroma i pruge.

U Briselu održan jedanaesti sastanak Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu i regionaln…

28-06-2018

U Briselu je danas održan jedanaesti sastanak Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu i regionalnu politiku između Crne Gore i Evropske komisije.Na sastanku je razmatran ostvareni napredak u oblastima klimatskih promjena, životne sredine, energetike, regionalne politike i saobraćaja. Predstavnici crnogorskih institucija su predstavili ostvarene rezultate, tekuće aktivnosti i planirane mjere, i s kolegama iz Evropske komisije razmijenili mišljenja u vezi s budućim izazovima, najboljim i najefikasnijim rješenjima u pogledu sprovođenja...

Lista kandidata/tkinja nevladinih organizacija za učešće u Radnoj grupi za pripremu i vođenje pregov…

14-11-2017

Na osnovu Javnog poziva koji je Ministarstvo evropskih poslova objavilo 2. novembra 2017. godine, za predlaganje predstavnika/ca nevladinih organizacija za učešće u Radnoj grupi za pripremu i vođenje pregovora u poglavlju 14 – Saobraćajna politika, a u skladu sa članom 13 Uredbe o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija („Službeni list Crne Gore“, broj 7/12), Ministarstvo evropskih poslova objavljuje: LISTU KANDIDATA/KANDIDATKINJA NEVLADINIH ORGANIZACIJA PREDLOŽENIH ZA ČLANA/ICU RADNE GRUPE ZA PO...

Javni poziv NVO-ima za člana Radne grupe za poglavlje 14 - Saobraćajna politika

02-11-2017

Ministarstvo evropskih poslova poziva nevladine organizacije koje se bave temama iz oblasti saobraćajne politike da dostave predlog za izbor tri predstavnika/ce u sastav radne grupe za učešće u pripremi pregovora o poglavlju 14 – Saobraćajna politika. Javni poziv možete preuzeti ovdje.

Pejović – Bulc: EU od nezavisnost Crne Gore do danas u oblasti saobraćaja uložila preko 100 miliona …

17-02-2017

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović razgovarao je danas u Briselu s evropskom komesarkom za saobraćaj Violetom Bulc. Sagovornici su razmijenili mišljenje o napretku Crne Gore u poglavljima 14. Saobraćajna politika i 21. Trans-evropske mreže, kao i o značaju agende povezivanja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa za Crnu Goru i Region.

Bulc: Crna Gora da nastavi da bude faktor stabilnosti regiona

05-09-2016

Crna Gora je ostvarila značajan napredak u oblasti saobraćaja, pri čemu treba da radi na regulatornim unaprijeđenjima kako bi nastavila da bude faktor stabilnosti regiona zapadnog Balkana, ocijenila je komesar Evropske unije za saobraćaj, Violeta Bulc. Ona je, nakon sastanka sa ministrom saobraćaja i pomorstva, Ivanom Brajovićem, kazala da je ostvaren dobar progres do sada i čestitala Crnoj Gori na svim koracima koje je odradila u cilju pridruživanja EU.

Ostvaren značajan napredak u oblasti saobraćaja

04-09-2016

U susret zvaničnoj posjeti Crnoj Gori 5. septembra, evropska komesarka za saobraćaj, Violeta Bulc, u intervjuu za novinsku agenciju MINA, govori o značaju saobraćajnog sektora, njenoj viziji za razvoj infrastrukture u Evropi, i stanju u Crnoj Gori u ovoj oblasti kao i podršci Evropske unije za razvoj saobraćajne infrastrukture u Crnoj Gori.

Saradnja država Zapadnog Balkana značajna za pregovarački proces i napredovanje prema EU

11-05-2016

U Baru je 10. i 11. maja 2016. održan drugi sastanak Zajedničkog odbora između vlada Crne Gore i Republike Makedonije koji je uspostavljen u skladu sa obostranim obavezama iz procesa pristupanja Evropskoj uniji. Sastanak je, u ime Crne Gore, otvorio državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović, a sa makedonske strane državni sekretar za evropska pitanja Ana Blažeska.

Crna Gora predano radi, kako bi saobraćajni standardi bili bliži onima u EU

24-03-2016

Saobraćaj predstavlja jednu od najvažnijih privrednih djelatnosti koja doprinosi ostvarenju cilja jedinstvenog tržišta Evropske unije – slobodnom kretanju ljudi, robe, usluga i kapitala.

Od makadama ka autoputu

26-01-2016

Da bi zavorila pregovaračko poglavlje 14 - Saobraćajna politika, Crna Gora treba da postigne usklađenost s pravnom tekovinom EU koja se odnosi na naplatu putarine, socijalno zakonodavstvo u drumskom saobraćaju, nova pravila o težini i dimenzijama vozila za prevoz teške robe i vozila za prevoz putnika. Dalje, Crna Gora treba se uskladi sa zajedničkim pravilima za pristup profesiji drumskog prevoznika, te za pristup tržištu međunarodnog drumskog prevoza tereta i za pristup međunarodnom tržištu usluga prevoza običnim i turist...

Đurović: Napredak u poglavljima 14 i 15 doprinijeće i razvoju regiona

22-12-2015

Bivša ministarka evropskih integracija Gordana Đurović u izjavi za Antenu M kazala je da napredak u poglavljima 14 i 15 neće donijeti dobro samo crnogorskim građanima, već i regionu.

Pogledajte kako EU podržava razvoj saobraćajne infrastrukture u Crnoj Gori

21-12-2015

Crna Gora je otvorila još dva nova poglavlja – 14. Saobraćajna politika i 15. Energetika. Pogledajte kako EU podržava razvoj saobraćajne infrastrukture u Crnoj Gori.

Pejović: Poglavlja 14 i 15 za bolji kvalitet usluga

21-12-2015

Primjena evropskih propisa iz poglavlja 14 i 15, koja je Crna Gora otvorila danas u Briselu, doprinijeće, između ostalog, boljem kvalitetu usluga u oblastima saobraćaja i energetike, ocijenio je državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač, Aleksandar Andrija Pejović.

Crna Gora otvorila pregovore u poglavljima 14 i 15, Lukšić: Rezultat odlučnih reformi i aktivnosti

21-12-2015

Crna Gora je na danas održanom, sedmom sastanaku na ministarskom nivou Konferencije o pristupanju Crne Gore EU, otvorila pregovore u poglavljima 14 – Saobraćajna politika i 15 – Energetika.